dům

Dům čp. 45 je patrový objekt lichoběžníkového půdorysu, rozšířeného o krátkou dvorní přístavbu. Jihovýchodní průčelí (do Mírového náměstí) je v patře šestiosé, rozestupy mezi osami druhou a třetí zleva a zprava jsou větší, než mezi osmi první a druhou. V přízemí jsou tři části, odpovídající vždy dvěma osám patra. Vpravo je to kovový výkladec s dveřmi do obchodu, na levé straně dva dřevěné výkladce a mezi nimi dřevěné, převážně prosklené dveře, vedoucí do zde umístěné restaurace. Pod středními dvěma osami patra je situován vstup do průjezdu. Otvor, nahoře zakončený do segmentového oblouku, lemuje šambrána. Velká dřevěná vrata rámové konstrukce mají uprostřed vstup pro pěší. Jsou v něm dvě obdélné výplně – horní je orientována na šířku, dolní na výšku, vyplňují je svisle kladená prkénka. Vpravo a vlevo od dveří jsou vždy tři podobné výplně, situované na šířku, nad sebou. Nahoře je doplňují dvě nižší výplně vedle sebe. Poměrně nízký prosklený nadsvětlík, rozdělený dvěma svislými příčlemi, odděluje horní část vrat, opatřenou plastickými kruhovými motivy. Úroveň přízemí zakončuje profilovaná mezipatrová římsa. Všechny osy prvního patra vyplňují stejná okna, umístěná ve špaletě. Jsou dvojitá dvoukřídlá, s křídly, rozdělenými dvěma vodorovnými příčlemi. Otvory mají jednoduchou šambránu. Stěnu zakončuje profilovaná hlavní římsa. Dům má polovalbovou střechu, krytou plechovými šablonami.