dům

Dům čp. 34 je patrový zděný dům na půdorysu tvaru písmene L. Hlavní křídlo se v líci napojuje na vedlejší dům čp. 35, k jeho západnímu nároží je připojena stavba z areálu bývalého panského dvora, zvaného starý zámek. Brána do tohoto areálu se dotýká domu čp. 34 u jižního nároží. Jihovýchodní průčelí domu (do ulice Komenského) je čtyřosé. Dolní část stěny chrání sokl, přízemí člení pásová bosáž. U nároží je pilastr, přes nějž bosáž přechází. Pod římsovou hlavicí je půlkruhové vystupující pole, uprostřed s plastickým plným kruhem. V ose druhé zleva je obdélný otvor vstupu do průjezdu. Z původních dvoukřídlých dřevěných vrat rámové konstrukce je na místě pouze pravé křídlo, místo levého křídla je deska. Křídlo má dvojité orámování, uvnitř něhož jsou tři obdélné výplně nad sebou. Nízká dolní výplň je situována na šířku, obsahuje dvě čtvercové diamantové bosy vedle sebe. Pod dolním okrajem výplně je zubořez. Vysoká střední výplň je situována na výšku, má dvojité profilované orámování. Nízká horní výplň s podobným lemováním je situována na šířku. Výzdobu křídla ve všech čtyřech rozích doplňuje drobná diamantová bosa. Otvor zdobí supraporta, tvořená vystupujícím pásem se sdruženým hlavním klenákem, neseným na každé straně jedním triglyfem a volutou pod ním. V pravé a levé ose přízemí jsou novodobé prosklené dveře, rozdělené zhruba v dolní třetině vodorovnou příčlí. Stejný vzhled má i osa druhá zprava, která však není otvíravá. V prvním patře, odděleném profilovanou římsou, jsou ve všech osách stejná okna. Jsou dvoukřídlá, s poutcem oddělenou dvoudílnou horní částí. Po stranách je lemují pilastry, jejichž dolní a střední část je kromě orámování vpadlá. Nahoře je triglyf s kapkami a hlavice s plastickým plným kruhem. Pilastry nesou profilovanou nadokenní římsu, v poli pod římsou je uprostřed trojice obdélných diamantových bos. Střední je orientovaná na šířku, boční na výšku – dole sahají níže, než bosa střední. Pod oknem je profilovaná parapetní římsa a obdélné, na šířku orientované parapetní pole. V jeho horní části je čabraka, uprostřed směrem dolů rozšířená. Dole má plastické kapky – po stranách vždy dvě a uprostřed tři kónické, z nichž střední je širší a delší (celek připomíná sdružený hlavní klenák). U obou nároží je pilastr s plastickou výzdobou. Nahoře má plný kruh, střed je opatřen třemi kanelurami, z nichž střední je delší. Přes kanelury vede zhruba v polovině vodorovný plochý pás. V dolní části pilastru je dvojitý plastický kruh, doplněný dole kapkou. Stěnu zakončuje profilovaná hlavní římsa. Jihozápadní průčelí, zakončené trojúhelným štítem, je bez otvorů a členění. Dům má sedlovou střechu s námětkem, krytou taškami.