dům

Řadový patrový dům má obdélný půdorys, kolmo se k němu napojují dvorní křídla. Severozápadní průčelí je patře šestiosé, v přízemí jsou dva segmentově zakončené otvory, vedoucí do podloubí. Levý otvor je nižší a širší. V severozápadní stěně pod podloubím je na levé straně prosklený vstup do provozovny, doplněný po obou stranách velkými výkladci – vše dřevěné. Hořejšek je zakončen do tvaru stlačeného oblouku, vstup je přístupný po dvou schodech (je umístěn hlouběji, než výkladce). Zhruba pod osou patra třetí zprava je široký otvor průjezdu, nahoře tvaru segmentového oblouku. Dnes jsou v něm osazena ozdobná mřížová vrata. Vpravo od průjezdu je velké okno, zakončené do segmentového oblouku. Rozdělené je dvěma silnými příčlemi, tvořícími nedělené boční části a střední dvoukřídlou část. Její křídla člení dvě vodorovné příčle, poutec vymezuje hořejšek, který je dvoudílný. Pravidelně rozmístěná okna prvního patra vymezují lizénové rámy. Svislé lizény jsou po obou stranách každé osy, doplňují je dvě průběžné lizény vodorovné, z nichž dolní je nižší, než horní. V horní části svislých lizén je vpadlé, na výšku orientované obdélné pole s plastickým osmiúhelníkem. Dřevěná dvoukřídlá okna jsou umístěna v mělké špaletě. Křídla člení tenká vodorovná příčle na poloviny, poutec odděluje horní část, rozdělenou svisle rovněž na poloviny. Kolem oken je šambrána s ušima a mírně širší parapetní částí. Pod okny je plastické obdélné, na šířku orientované parapetní pole. Stěnu završuje profilovaná hlavní římsa. Dům má sedlovou střechu, krytou bobrovkami, od vedlejších domů ho odděluje vyšší protipožární štít. Na severozápadní straně střechy se nacházejí tři velké obdélné vikýře, dolní částí přední stěny zapuštěné do střechy. Dvoukřídlé dřevěné okno má křídla členěná dvěma vodorovnými příčlemi, valbovou střechu vikýře kryjí bobrovky. Blíže hřebeni jsou na této straně střechy ještě dvě volská oka.