vápenka

Objekt provozu vápenky je situován při jihovýchodní hraně místní komunikace a severozápadní hraně lomu. Jedná se o seskupení tří hmot, dvě stavby na osmiúhelníkovém půdoryse jsou propojeny obdélnou hmotou. Stavby jsou seskupeny na středovou osu se směrem jihozápad severovýchod. Zděný objekt je z lomového kamene doplňovaného struskovými tvárnicemi (převážně vnitřní příčky). Osmiúhelné stavby jsou na středu zakončeny jehlancovitými komíny pecí (se čtvercovou základnou). Z otisků konstrukcí je patrné, že druhá výšková úroveň obvodového zdiva byla na čtyřech protilehlých stranách zakončena štítem a zastřešena sedlovou střechou. Trojúhelníkové kouty byly zastřešeny pultovou střechou a nešly nad korunu zdiva patra. Zároveň je patrné, že přízemí bylo pojato velmi rustikálně. Stěny kónicky ubíhaly až k jednoduché patrové římse, oproti tomu patro bylo pojato poněkud zdobněji. Štíty byly lemovány rámovou lizénou doplněnou o vpadliny v ploše štítu. Většina otvorů měla segmentem sklenuté nadpraží. Místy se objevuje tento segment jako odlehčení rovného překladu z jednoho kusu kamene. Podoba propojovací partie objektu není z pramenů zřejmá.