socha sv. Floriána

Socha sv. Floriána dnes stojí na parkově upraveném nádvoří areálu Střední školy zahradnické a zemědělské Antonína Emanuela Komerse v Děčíně - Libverdě (k.ú. Březiny u Děčína), který se nalézá jihozápadně od průjezdní komunikace. Původně stávala u křižovatky místních komunikací asi 110 m jihovýchodně od dnešního stanoviště (v jižním výběžku pozemkové parcely č. 454 / 1, kde byla ohrožována dopravou. V době zápisu za KP, v letech 1984 - 2009 stála dočasně před kostelem Povýšení sv. Kříže v Děčíně. Jedná se o sochařské dílo tvořené vlastní sochou osazenou na soklu, oboje je vytesáno z pískovce. Vlastní socha představuje bezvousého muže, oděného do šatu římského vojáka, s přilbou na hlavě, stojícího v kontrapostu, převážně na pravé noze, na profilovaném plintu stejného půdorysu jako sokl. Levicí drží špicí na žerdi zakončený prapor, jehož vlající část jej zezadu obtáčí a je zachycena ve výši pasu na jeho levé straně. Pravicí, a však na své levé straně, drží za široké hrdlo dřevěnou nádobu dnem opřenou o žerď praporu), z které vylévá vodu, ta však zobrazena není. Sokl je v podstatě hranolový, nahoře užší než dole, zhruba čtvercového půdorysu s konkávně vybranými nárožími a se stěnami mírně konvexními. Patku má nahoře ohraničenou oblounem a nahoře má místo římsy též obloun. Dřík je konkávně projmutý a na stranách má po mírně vpadlém zhruba čtvercovém zrcadle se čtvrtkruhy vybranými rohy, jehož plocha je hrubě opracována. Sokl je dnes osazen na novém hladce opracovaném pískovcovém podstavci s okosennými nárožími, který je osazen na čtvercové desce tvaru jednoho schodišťového stupně s barokně profilovanou podstupnicí.