dům

Dům čp. 129, situovaný v terénu, tvoří dva zděné obdélné objekty - v jedné ose, ale každý pod vlastní střechou. Přední (jižnější) budova je na straně do ulice Husovy pouze jednopodlažní a na protilehlé pak dvoupodlažní. Západní průčelí (do ulice Husovy) je tedy přízemní. Dolní část chrání sokl, dnes obložený kachlíčky, jinak je průčelí prosté - pouze s novodobými jednokřídlými dřevěnými, částečně prosklenými dveřmi. Místo římsy ukončuje průčelí svisle bedněný pás. Jižní (přední štítové) průčelí má dosti vysoký sokl, opět s kachlíčky. V přízemí jsou dvě typizovaná široká dvoukřídlá okna, ve špaletě. Štít pokrývá nové diagonální bednění z velmi úzkých prkének, jednotlivá pole bednění - střídavě širší a užší - odděluje lišta. Ve štítu jsou dvě nová široká dvoukřídlá okna (menší obdoba oken v přízemí). Severní štítové průčelí zakrývá přistavěná zadní budova. Východní průčelí má díky klesajícímu terénu i suterén. V dolní části je opět sokl, obložený kachlíčky. V suterénu jsou (zleva) dvoukřídlé okno, dřevěné dveře a otvor s luxfery – vše novodobé. V přízemí je vlevo nedělené jednokřídlé okno, následuje menší představená svisle bedněná pavlač, zasklená šesti tabulemi. V rohu objektu je malý rizalit (v líci s pavlačí), v přední stěně - vpravo od pavlače - s malým zaskleným okénkem. Zadní (severnější) budova je na straně do ulice Husovy patrová a na protilehlé straně pak patrová se suterénem. Západní průčelí (do ulice Husovy) je trojosé, v přízemí levá osa chybí. Jsou zde dvě velká nová dvoukřídlá okna, velmi široká (nacházejí se v pravé a střední části průčelí). Podobná, pouze o něco užší okna jsou v levé a střední ose patra a v pravé ose je úzké obdélné nedělené okno. Z jižního štítového průčelí je vidět pouze štít, který je bedněný obdobně jako štít přední budovy, pouze má všechna pole bednění stejně široká. Ve štítu jsou dvě malá dvoukřídlá okna. Východní průčelí má - stejně jako u přední budovy - také suterén, chráněný soklem, obloženým kachlíčky. V suterénu se nachází vlevo široké dvoukřídlé okno a vpravo jednokřídlé dřevěné prosklené dveře. Přízemí i patro jsou trojosé. Všechny osy vplňují okna - v přízemí tři široká dvoukřídlá okna, jedno nedělené jednokřídlé okno a v prvním patře pak nedělené jednokřídlé okno a dvě dvoukřídlá okna. Všechna okna i dveře jsou novodobá. Severní průčelí (zadní štítové) je patrové. Přízemí je prosté, bez členění, v patře jsou zhruba uprostřed úzké zasklené dveře. Štít je stejný jako jižní (přední). Oba objekty mají sedlovou střechu s námětkem, krytou plechovými šablonami. Na západní straně jsou výlezy na střechu – v zadní (severnější) budově v dolní části střechy a v přední (jižnější) budově pak vlevo u hřebene. Na východní straně je ve střeše přední (jižnější) budovy cihlový komín, ve střeše zadní (severnější) budovy dva výlezy na střechu, nahoře a dole.