dům

Dům čp. 398 je volně stojící, patrový, na obdélném půdorysu, převážně roubený – se zděnou částí přízemí. Jihovýchodní průčelí (štítové k silnici) chrání v dolní části sokl, který je omítnutý. Tři osy přízemí vyplňují dvojitá dřevěná dvoukřídlá okna – vnější křídla jsou rozdělena na dvě tabulky (horní nižší – do kříže), vnitřní pak na tři tabulky. Kolem oken je jednoduchý dřevěný rám. Roubení přízemí i patra pokrývá prkenné bednění s imitací kvádrů. Mezi okny přízemí jsou obedněné kleštiny, na přední straně s ozdobným motivem (vypouklý obdélník a nad ním tři úzké, nahoře zašpičatělé pásky). Na levé straně průčelí (z hlediska pozorovatele) je v přízemí zesílené nároží - jde o přizdívku v přízemí jihozápadního průčelí. Patro oproti přízemí předstupuje o hloubku kleštiny. Je stejně jako přízemí trojosé, s dvojitými obdélnými dřevěnými okny. Vnější křídla jsou u oken v pravé a střední ose dělené vždy na tři tabulky, u okna v levé ose pak na dvě. Všechna tři okna mají dřevěnou parapetní římsu a lemuje je ozdobně vykrajovaná prkenná šambrána. Nad přízemními kleštinami jsou v patře stejně široká prkna s podobnou výzdobou, jako je u kleštin (uprostřed je kosočtverec a nahoru a dolů od něj tři úzké, na vnějším konci zašpičatělé pásky, z nichž střední je delší). Takové prkno je i u obou nároží. Patro ukončuje dosti mohutná dřevěná profilovaná hlavní římsa. Průčelí vrcholí trojúhelným štítem, rozděleným na tři části. Dolní část je uprostřed bedněná svisle a v krajních trojúhelnících klasovitě. Střední část je bedněná klasovitě, horní rovněž, avšak obráceně (směrem od středu dolů). Spoje mezi prkny jsou kryty lištami, okraje štítu i lišty, rozdělující jednotlivé úseky, pak ozdobně zoubkovitě vykrajovanou lištou. Mezi všemi vodorovnými částmi se nachází profilovaná římsa. V dolním úseku štítu jsou dvě malá dřevěná čtvercová jednokřídlá okna, rozdělená na čtyři tabulky. Pod okny je průběžná profilovaná římsa. Ve střední části štítu jsou dvě ještě menší čtvercová nezasklená okénka a nahoře dva srdčité větrací otvůrky. Severovýchodní průčelí (pravé boční, do dvora) má stejný sokl, jako jihovýchodní. Dvouosá levá část domu je roubená, řešená stejně, jako jihovýchodní průčelí. Střední část je v přízemí zděná, v patře roubená. Zděné přízemí je o něco vyšší, než roubené – je v líci s předstupujícím patrem. Vlevo je zde vstup – dřevěné dvoukřídlé dveře rámové konstrukce, částečně prosklené. Následují dvě obdélná dřevěná dvoukřídlá okna, chráněná mříží, s křídly rozdělenými vždy na dvě tabulky. Zbývající osy přízemí tvoří jednoduché prkenné dveře a zazděné okno. Na pravé straně průčelí se nachází přízemní přístavek. Ve střední části patra je v líci umístěná svisle bedněná pavlač, ohraničená nahoře i dole mohutnou, bohatě profilovanou římsou. Spoje jsou kryty arkádovitými lištami. Pavlač má pět sloupků, které mají na přední straně ozdobné prkno. Sloupky spolu s vyřezávanými prkny v horní části vytvářejí arkády. Na pravé straně patra (vpravo od pavlače) je nová stěna, vyzděná z tvárnic. Průčelí s výjimkou úseku nad touto novou stěnou ukončuje dřevěná profilovaná hlavní římsa. Jihozápadní průčelí (levé boční, do zahrady) má přízemí na pravé straně (k silnici) buď přezděné a nebo zůstalo roubené a pouze bylo dodatečně obezděno. Dnes se při pohledu z exteriéru jeví jako zděné. Levá strana přízemí je zděná z kamene. Patro je celé roubené. V přízemí se nacházejí (zprava) dvě dřevěná obdélná dvoukřídlá okna ve špaletě, s křídly členěnými na dvě tabulky (horní nižší). Kolem oken je jednoduchá šambrána. Střední část přízemí je bez otvorů, vlevo pak následuje malý zasklený otvor a dvě obdélná, na šířku orientovaná okna ve špaletě, rozdělená na devět tabulek. Pětiosé roubené patro oproti přízemí ustupuje. Trámy jsou zde bez obednění, pouze u pravého nároží je přes celou výšku patra nezdobené svislé prkno. Okna jsou dřevěná, obdélná, až na levé mají stejnou vyřezávanou šambránu, jako okna v patře jihovýchodního průčelí. Všechna pak mají dřevěnou parapetní římsu. Okna v osách první, druhé a třetí zprava jsou dvojitá, vnější křídla mají rozdělena na dvě stejně velké tabulky. Okna čtvrté a páté zprava jsou ve špaletě, křídla mají také dvě tabulky, avšak horní je nižší. Na levé straně se k domu napojuje předstupující přízemní přístavek. Severozápadní průčelí domu (zadní štítové) zakrývá v přízemí již zmíněný přístavek s pultovou střechou, krytou plechem. Patro je roubené, bez otvorů. Průčelí zakončuje trojúhelný štít – jednodušší varianta předního štítu. Je bedněný v dolní části svisle a v horní pak klasovitě. Ve štítu jsou v dolním úseku dvě dřevěná obdélná okna v ozdobně vykrajované šambráně, dnes zabedněná. Dvě podobná, avšak menší, se nacházejí i v horní části. Okraje štítu a lišta, rozdělující horní klasovité bednění, mají ozdobně vykrajovaný lem. Dům má sedlovou střechu s námětkem, krytou eternitovými šablonami. Na střeše je cihlový komín, bez omítky. Před domem se nachází kamenná opěrná zeď a vpravo od ní pak široká brána. Tvoří ji dva cihlové sloupky, nahoře s čučkou. Bránu vyplňují na levé straně mřížová vrátka, ukončená liliovitými hroty a vpravo od nich nová prkenná vrata.