fara

Fara je volně stojící zděná budova na obdélném půdorysu, s mírným rizalitem ve východním průčelí. Díky svému situování do terénu má na severní straně dvě podlaží, na jižní pak tři. Severní průčelí (vstupní, do ulice)je sedmiosé, přízemní se suterénem. Dolní část fasády chrání sokl, opatřený na šířku orientovanými okénky do suterénu. Zprava jsou dvě okna slepá. Následují dvě dvoukřídlá čtyřtabulková okna ve špaletě, chráněná mříží a vlevo od vstupu jedno slepé, zakryté prkny. Mříž tvoří dva vodorovné pruty a nad nimi i pod nimi zrcadlově obrácené esovité ornamenty. Přízemí má u obou nároží shodně řešenou dvouosou část. Jsou zde vždy dvě obdélná dvoukřídlá dvojitá okna, vnější okna v líci. Levá okna (u severovýchodního nároží) mají křídla rozdělená na tři tabulky, pravá (u severozápadního nároží) pak vnější křídla nedělená. Nad křídly je u všech oken dvoutabulková větrací část. Okna mají profilovanou štukovou šambránu, pod okny je průběžná parapetní římsa. Nároží jsou plasticky bosována (mimo sokl). Střední část severního průčelí je trojosá. V levé ose se nachází vstup, přístupný po třech kamenných stupních. Jsou to dřevěné dvoukřídlé rámové dveře s nadsvětlíkem tvaru stlačeného oblouku. Nadsvětlík je prosklený a sluncovitě rozdělený dřevěnými příčlemi. Na obou křídlech dveří jsou madla ve tvaru lví hlavy s kruhem v tlamě, kolem zámku je ozdobný štítek. Ve střední a pravé ose jsou okna, podobná jako již popsaná, avšak jednoduchá, ve špaletě. Křídla mají členěna na tři tabulky a větrací část na dvě a dvě tabulky. Obě okna se nacházejí v obdélném, nahoře půlkruhově zakončeném poli. Celou střední část průčelí člení průběžná lineární bosáž, nad dveřmi a okny s háky. Západní průčelí (pravé štítové) je díky terénu dvoupodlažní. Suterén je tříosý, přízemí pak čtyřosé. V suterénu se v levé ose nacházejí široká dvoukřídlá prkenná vrata, nahoře ukončená do nepravidelného segmentového oblouku. Vrata jsou svlakové konstrukce. Na pravé straně průčelí jsou dvě dvojitá dvoukřídlá okna (vnější křídla v líci), v šambráně, dole rozšířené v parapetní římsu. Každé křídlo je rozděleno na dvě tabulky (horní tabulka je nižší). Podobná okna jsou i ve všech čtyřech osách přízemí. Jsou o něco vyšší, pravá dvě mají křídla rozdělena na tři tabulky a v horní části mají čtyřtabulkovou větračku. Levá okna mají vnější křídla (včetně větračky) nečleněná. Nad mohutnou profilovanou římsou se zvedá pološtít. V něm jsou čtyři dvojitá dvoukřídlá šestitabulková okna (vnější křídla v líci). Jižní průčelí (do zahrady) je také dvoupodlažní. Suterén je sedmiosý, přízemí osmiosé (v suterénu chybí osa druhá zprava). V ose páté zleva v suterénu je umístěn vstup na zahradu – dřevěné dvoukřídlé dveře, nahoře půlkruhově zakončené. Křídla jsou středním prknem rozdělena na dvě části, tvořené klasovitě kladenými prkny. U zámku a symetricky i na druhém křídle je kovaný štítek (každý jiný). Okna v osách první, druhé a třetí zleva v suterénu jsou stejná - dvoukřídlá, dvojitá, vnější křídla v líci, čtyřtabulková (horní tabulka je nižší), s barevným orámováním. Rovněž zbývající okna suterénu – tedy vlevo a vpravo od dveří a v krajní pravé ose – jsou stejná: jednoduchá dvoukřídlá, ve špaletě, každé křídlo je rozděleno na čtyři tabulky. Okna mají okosené ostění. V přízemí, jevícím se v jižním průčelí jako patro, je osm stejných oken. Jsou dvoukřídlá, dvojitá, šestitabulková, s dvoutabulkovou větrací horní částí. Pravá dvě okna mají vnější křídla nedělená. Všechna okna lemuje ze tří stran profilovaná šambrána (pod okny chybí). Východní průčelí (levé štítové) je opět dvoupodlažní - v suterénu dvouosé, v přízemí čtyřosé (rozložení os je v obou podlažích různé). Střední a pravá (severní) strana východního průčelí předstupují v mírném rizalitu. V suterénu je na levé straně menší dvoukřídlé šestitabulkové okno ve špaletě, na vnější straně chráněné jednoduchou mříží. Na pravé straně jsou jednokřídlé prkenné dveře v ostění. V přízemí je v levé ose dvoukřídlé dvojité okno v líci, s profilovanou šambránou – obdoba oken v přízemí jižního průčelí. Vnější křídla jsou mimo horní větrací část nedělená. Na levé straně rizalitu je malé obdélné okno ve špaletě, lemované šambránou a chráněné mříží. Vpravo od něj je okno podobné, jako v levé ose přízemí, avšak v hluboké špaletě. V pravé ose je stejné okno, ale zdvojené a bez šambrány. Pološtít odděluje mohutná profilovaná římsa. Nachází se v něm jak na levé straně, tak i v rizalitní části vysoké a úzké obdélné okno ve špaletě. Je dvoukřídlé, každé křídlo rozděleno na čtyři tabulky. U tohoto průčelí fary se nachází jednopodlažní přístavek. Jeho východní stěnu zakrývá (až na prostou horní část) kamenná tarasní zeď, zpevňující terén. V jižní stěně jsou na levé straně obdélné laťové dveře, nad nimi pak na šířku orientovaný obdélný otvor, rozdělený na dvě tabulky (sklo chybí). Vpravo je velký obdélný okenní otvor, bez výplně. Přístavek má pultovou střechu, krytou pásy lepenky. Dům má polovalbovou střechu, krytou taškami. Na její jižní straně se nad osou čtvrtou zleva nachází poměrně velký obdélný vikýř. Celou jeho přední stěnu vyplňuje dvojité dvoukřídlé čtyřtabulkové okno. Nad oknem je trojúhelný štít. Vikýř má sedlovou střechu, krytou taškami. Ve střeše fary jsou střešní okna – na severní straně pět a tři (ve dvou řadách) a na jižní straně dvě a dvě (opět ve dvou řadách). Na obou dlouhých stranách je také po jednom cihlovém neomítnutém komínu.