dům s branou

Jedná se o nárožní zděný patrový dům na obdélném půdorysu, s rizalitem v západním průčelí. Východní průčelí (do náměstí) je čtyřosé. V přízemí, členěném pásovou bosáží, jsou zprava zaslepené okno (dnes v dolní části se spořitelním bankomatem), vstup a dvě okna. Vchod, přístupný jedním vysokým stupněm, tvoří dřevěné dvoukřídlé výplňové dveře, nahoře se stlačeným proskleným nadsvětlíkem, rozděleným dřevěnými příčlemi do tří polí. Vstup po stranách lemuje portál s širšími patkami, nahoře ukončený hlavicí z profilované římsy. Nad středem oblouku nadsvětlíku je štukový hlavní klenák. Štukovou supraportu tvoří prázdný oválný medailón s profilovaným okrajem, po stranách medailónu jsou voluty, směřující nad portál. Okna přízemí jsou dvojitá, obdélná dvoukřídlá, s poutcem oddělenou horní částí. Kolem oken je profilovaná šambrána, nahoře rozšířená. Okna mají širší nadokenní římsu, dále pak parapetní římsu a pod ní úzké obdélné parapetní pole. V patře, odděleném profilovanou římsou (dnes chybějící na pravé straně průčelí, kde je poutač na bankomat), jsou čtyři okna stejná jako v přízemí, jen s odlišnou šambránou. Ta je profilovaná jen na vnějším okraji, nahoře má uši a hlavní klenák je svazčitý. Parapetní římsa je stejná, jako u oken přízemí. Pod okny patra je mírně vystupující obdélné parapetní pole s dovnitř vykrojenými boky, pod dvěma středními okny má pole uprostřed vybraný kruh. Okna v patře mají na parapetu ozdobnou kovovou mřížku. Tvoří ji dvojice vzájemně zrcadlově obrácených stlačených volutových rozvilin, oddělených prutem, který vrcholí ozdobným hrotem. Patro ukončuje profilovaná římsa. V úrovni dvou středních os je navíc vystouplý pás kladí, členěný čtyřmi hlavicemi s volutou a kapkami. Hlavice jsou rozmístěny ve stejném rytmu, jako pilastry ve štítu. Průčelí završuje pološtít pod střechou. Nacházejí se tu čtyři okna, odpovídající osám v přízemí a patře. Jsou menší, téměř čtvercová, dvoukřídlá, osazená ve špaletě. Pravé a levé krajní okno mají profilovanou šambránu dole s ušima. Šambrána středních dvou oken je bohatší - má uši nejen dole, kde jsou navíc ještě vždy tři kapky, ale i nahoře. Ve středu horní části zdobí šambránu velký hlavní klenák. Plochu štítu kromě oken člení svisle ještě čtyři pilastry. V dolní části jsou zdobené reliéfem s esovitým ornamentem, ukončuje je jónská hlavice. Pilastry rozdělují střední část štítu na tři pole. V obou krajních jsou již popsaná okna a ve středním poli je velmi mělká půlkruhově zakončená prázdná nika, lemovaná šambránou s ušima. Nahoře nad šambránou má ještě reliéf s volutami a s palmetou uprostřed. Průčelí ukončuje římsa. Nad střední částí štítu (ohraničené popsanými čtyřmi pilastry) je pás kladí, rozdělený na tři pole, uprostřed vždy s jednou diamantovou bosou. Následuje profilovaná římsa, nad níž se zvedá horní štít. Má volutová křídla, lemovaná římsou a ukončen je rozeklaným frontonem. Ve středu frontonu se nachází jehlanec, vrcholící kovanou kytkou. Ve střední části štítu, ohraničené lisénami, je obdélné pole - uvnitř s letopočtem 1904. Pod frontonem je pás kladí, opět s třemi diamantovými bosami. Severní průčelí (do ulice Děčínské) je pětiosé. Dolní část chrání nový cihelný obklad. V přízemí, členěném pásovou bosáží, jsou tři obdélné na šířku orientované otvory, vyplněné skleněnými cihlami (v osách první, třetí a čtvrté zprava). Všechny osy patra tvoří okna, stejná jako v patře východního průčelí – pouze parapetní výplně jsou všechny plné, bez kruhového otvoru a okna nemají ozdobnou parapetní mřížku. Průčelí ukončuje profilovaná hlavní římsa. Západní průčelí má na levé (severní) straně mírný rizalit o šířce zhruba poloviny průčelí. Dolní část rizalitu zakrývá přístavba přízemní hospodářské budovy, takže jsou viditelná pouze dvě menší okna – jedno v úrovni prvního patra (více vpravo) a druhé ve štítu. I zbývající část průčelí je prostá, členěná pouze okny. V přízemí je jedno novodobé velké obdélné nedělené okno, v patře pak tři o něco menší okna, opět typizovaná, nedělená. Štít odděluje jednoduchá římsa. Ve štítu jsou dvě okna – jedno malé v dolní části a vlevo nad ním pak větší, zakryté bedněním. Dům má polovalbovou střechu, krytou taškami. Ve střeše jsou dva cihlové komíny; jeden v hřebeni a druhý na severní straně střechy. Vlevo od domu je shodně architektonicky pojednaná brána – dnes je majetkově součástí vedlejšího domu čp. 16. Je poměrně vysoká – její zeď sahá až do úrovně římsy mezi přízemím a patrem domu čp. 17, štít pak až do úrovně poloviny patra. Plocha zdi brány je členěna kvádrovou bosáží. Uprostřed je vstup, nahoře tvaru stlačeného oblouku, lemovaný šambránou. Ta je v archivoltě s plasticky provedenou bosáží, uprostřed oblouku je hlavní klenák, zdobený akantem. Stěnu ukončuje pás kladí, s vystouplými třemi obdélnými a mezi nimi dvěma čtvercovými poli. Brána vrcholí štítem, podobným, jako na průčelí domu čp. 17. I tento štít má volutová křídla, lemovaná římsou a ukončen je frontonem – avšak plným půlkruhovým. Fronton je vyplněn reliéfem mušle uprostřed s akantem a vrcholí makovicí s hrotem. Ve střední části štítu, tentokrát ohraničené jednoduchými pilastry, je vystouplé obdélné pole, avšak bez nápisu.