Stará radnice

Nárožní radniční jednopatrový objekt s hodinovou věží vystavěný na půdorysu písmene L na hluboké parcele nepravidelného lichoběžníkového tvaru. Střecha nad hlavní hmotou objektu je podélná sedlová (její hřeben je rovnoběžný s ulicí), na západní straně zvalbená. Střecha krátkého kolmého křídla je také sedlová s valbovým zakončením do hloubi parcely. Ze střech vybíhají celkem tři cihlová komínová tělesa a její souvislý plášť prorážejí jen malá čtvercová vikýřová okénka. Kryt je novodobý taškový. Pod střechou obíhá celý objekt průběžná odstupňovaná korunní římsa. Plášť uličního průčelí a boční strany radnice obrácené do náměstí je vertikálně členěn lizénami (oddělujícími jednotlivé úseky fasády a zvýrazňujícími nároží) s náznaky nízkého reliéfního dekoru v partii hlavic. Hlavní průčelí obrácené do Tyršovy ul., je 7mi osé se zvýrazněnou vstupní partií v centrální ose. Levá i pravá strana jsou každá tříosé, s dvojitými dvoukřídlými šestitabulkovými okny s poutcem ve 2/3 výšky. V každé ose jsou okna v přízemí s okny v patře obroubeny plastickým šambránovým rámcem zahrnujícím i plochu meziokenního parapetu s obdélnou deskovou výplní. V přízemí centr. Osy je široký kamenný portál zakončený nízkým segmentem. Nad ním se na dvou zděných konvex-konkávně tvarovaných a zalamovaných krakorcích zvedá deska podlahy balkónu s litinovou výplní zábradlí se stylizovanými vegetabilními motivy. Nad balkónem sdružené okno s šambránovým rámcem. Před podokapní římsu je nad okny předsunut trojúhelný tympanon s profilovanými rameny. Vnitřní plochu tohoto štítu vyplňuje polychromovaný prvek kamenné (štukové?) reliéfní kartuše uprostřed s erbovým znakem s motivem dvouocasého lva s korunkou. Za štítovým tympanonem ze střechy vyrůstá zděný hranol hodinové věžice s valbovou střechou přecházející do lucerny vybíhající do polygonálního vysokého kužele s makovicí. Za tympanonem při své základně je hmota věže z obou stran flankována zděnými pilířky s ozdobnými vázami. Fasády hmoty věže jsou na všech stranách svisle členěny nárožními pilastry, v ploše proraženými oválnými podélně položenými zvonovými okny, nad nimi vysokými okny se segmentovým záklenkem s klenákem v ose, plastickými šambránami a dvoukřídlými okenicemi s dřevěnými žaluziemi. V ploše stěn nad plastickou profilovanou průběžnou římsou (v úrovni nad hlavicemi pilastrů) jsou vsazené ciferníky hodin s železnými rafičkami. Podstřešní římsa je nad ciferníky vždy segmentově vyklenutá. Levé boční průčelí budovy, které se v polovině délky zalamuje, je 6ti osé. Zadní průčelí hl. hmoty je čtyřosé. Levé tři osy tvoří dvojkřídlá šestitabulková okna s poutcem ve 2/3 výšky v obou nadzemních podlažích, pravou osu tvoří v přízemí široký, segmentově v horní části tvarovaný, průjezd uzavřený dnes novodobým prosklením v dřevěném rámu a v patře jedno okno stejného typu jako okenní otvory v levé ose. Zadní fasádu kolmého křídla člení tři okenní osy s okny v obou nadzemních podlažích. Dvě levé osy tvoří čtvercová jednoduchá okna s vnitřní mříží, pravou osu úzká na výšku komponovaná obdélná třítabulková okna. Poznámka: Mezi 2 a 3 oken. osou zleva hlavního průčelí je v přízemí instalována mezi okny na zeď pamětní bronzová deska s bystou a textem: "Rodák František Tůma hudební skladatel".