kostel sv. Petra a Pavla se zvonicí

Soubor tvořený areály farního kostela sv. Petra a Pavla a fary čp. 1 se nachází na severozápadním okraji podhorské obce, kde vytváří západní a zčásti severní frontu protáhlého obecního prostranství. Je tvořen dvěma samostatnými celky, oddělenými od sebe obecní cestou vycházející v severozápadním směru z prostoru návsi. Západněji je položena fara se zahradou, pozemek je oplocen dřevěným kůlovým plotem. K faře se vchází brankou z prostoru návsi. Roku 1968 zanikla farní stodola a následně byla zrušena její památková ochrana. na jižním okraji farního dvora stojí zděná hospodářská přízemní stavba, která není památkově chráněna. Severovýchodně od zmíněné cesty je rozložen hřbitovní areál s kostelem a zvonicí. Hřbitov, zaujímající zhruba oválný půdorys, je oplocen dřevěným plaňkovým plotem. Stavba kostela orientovaného k severu stojí ve středu hřbitova, před ním v jihovýchodním koutu hřbitovního areálu stojí zvonice, která se uplatňuje v západní části severní fronty návsi. Odtud je také veden hlavní vstup na hřbitov a ke kostelu. Dvoukřídlá dřevěná branka průchodu je situována na osu kostelního průčelí. Boční jednokřídlá dřevěná branka je na severní straně oplocení, za presbytářem. Jednotlivá pole plotu jsou vsazována mezi pískovcové hranolové pilíře se zaoblenou hlavou.