bývalý špitál

Bývalý vrchnostenský špitál se nachází v severní části obce, asi 300 m severně od náměstí, v sousedství areálu poutní kaple Narození Panny Marie. Stavba je patrová, částečně podsklepená, na obdélném půdoryse, s mansardovou střechou krytou bobrovkami na husté laťování. Ve střeše jsou vikýře - volská oka, kryté plechem. Budova je v severním i jižním průčelí rozšířena bočními rizality o šířce dvou krajních os; rizality mají konkávně projmutá nároží. Uvedenému půdorysnému členění odpovídá tvar střechy. Ze střechy vystupují čtyři cihelné komíny; komín na V straně je novodobě přezděn. Severní (hlavní) a jižní průčelí jsou v přízemí i patře desetiosá, východní a západní průčelí mají po dvou okenních osách. Stavba stojí na omítaném soklu, fasády jsou členěny profilovanou kordonovou římsou a nahoře zakončeny bohatě profilovanou korunní římsou. Boční rizality a dvouosé východní i západní průčelí jsou v obou patrech svisle členěny lisenami, umístěnými vždy uprostřed mezi osami. Liseny mají zvonovitým tvarem naznačenu hlavici a patku. Při nárožích jsou boční rizality a V a Z průčelí členěny v přízemí i patře pilastry, jejichž hlavice jsou tvořeny rozšířením kordonové, resp. korunní římsy. Všechna okna jsou osazena v líci, dvojitá, čtyřkřídlá, desetitabulková, s rámem s poutcem, který okno dělí na šestitabulkovou spodní, a čtyřtabulkovou horní část. Okna přízemí jsou rámována šambránou s ušima a lištou. Okna v patře jsou rámována šambránou s ušima a dvakrát odstupněnou lištou, mají podokenní římsu a parapet zdobený rámem s motivy diamantového řezu, čabraky, obdélného vykrajovaného zrcadla a dalšími. Fasády jsou v patře dále zdobeny obdélnými zrcadly několika různých tvarů, postavenými na výšku a umístěnými mezi okny, resp. – na bočních rizalitech a na východním a západním průčelí – mezi oknem a pilastrem. V severním (hlavním) průčelí v šířce dvou středních os (5. a 6.) nepatrně předstupuje před plochu zdi velmi mělký rizalit. Vstup je ve druhé ose zprava, rámován pravoúhlým kamenným omítaným portálkem s ušima a kapkami, lemovaným dvakrát odstupněnou lištou. Střední část nadpraží portálu je zvýšena pravoúhlým odsazením. (Obdobné zvýšení horní horizontální části šambrán mají i všechna okna bývalého špitálu.) Dveře jsou rámové, novodobé. Výzdoba parapetů oken patra S průčelí (osy zleva): obdélné zrcadlo – 1., 5., 6., 10. osa, diamantový řez – 2., 4., 7., 9. osa, čabraka – 3., 8. osa. Mezi parapety 5. a 6. osy je na konzolce, vystupující z kordonové římsy, umístěn plastický erb rodu Kinských v kartuši s listovou hraběcí korunou. Jižní průčelí je členěno obdobně s několika odlišnostmi. Tak ve střední části chybí rizalit; v patře ji člení výše popsané liseny, umístěné mezi 4. a 5. a dále 6. a 7. osou. Zjednodušeny jsou i parapetní výplně: hladké vystouplé obdélníky ve vpadlém poli – 1., 2., 9., 10. osa, čabraka – 3., 8. osa, vpadlá pole bez výplně – 4., 5., 6., 7. osa. V přízemí pravého rizalitu je patrně nově proražena dvojice vchodů. Dvojice nových vchodů je i v přízemí levého rizalitu. Západní a východní průčelí jsou dvouosá, čtyři okna (v pravé ose západního průčelí a v levé ose východního průčelí) jsou slepá. V přízemí východního průčelí je do slepého okna nevhodně zabudován větrák a plechový komín. Parapety oken v patře jsou zdobeny čabrakou. Interiéry: Budova špitálu je částečně podsklepená, a to v prostoru pod východním rizalitem. Původní sklep tvořila jedna valeně zaklenutá místnost, která byla dodatečně přepříčkována. Jižně od ní vznikl druhotně, prohloubením jihovýchodní nárožní místnosti, další sklep pro umístění kotelny. Ten byl propojen s další nově vybudovanou místností dále na jih, již mimo vlastní objekt. Ve střední části přízemí je jeden velký obdélně disponovaný prostor, zatímco v obou přilehlých rizalitech je dvojice dodatečně přepříčkovaných místností. V hlavním špitálním sále se dochoval původní trámový strop s průvlaky, nesenými sloupky. Průvlaky jsou dnes zakryty vzduchotechnikou a podepřeny “vzhůru nohama” osazenými litinovými sloupy. Jižní nárožní místnost východního rizalitu (bývalá kuchyně) je klenutá stlačenou valenou klenbou s dvěmi dvojicemi vstřícných trojbokých výsečí. Místnost byla dodatečně předělena příčkou. Ostatní místnosti mají ploché stropy. Dispozice patra je obdobná. Střední nedělený sál má rovněž dochován trámový strop, avšak bez průvlaků (ty zde zřejmě původně byly). Boční rizality mají stejně jako v přízemí dvoutraktovou dispozici; místnosti jsou plochostropé, s dodatečně vloženými příčkami. Přízemí s patrem spojují dvě schodiště, umístěná v nárožních rizalitech. Konstrukce krovu je jednotná, masivní, hambálková s ležatou stolicí, s charakteristicky oddělenou horní částí mansardové střechy. Střed zpevňují sloupky v plných vazbách a vaznice. Ve spodní části je střecha podélně zavětrována ondřejskými kříži. Střídání plných a prázdných vazeb je nepravidelné, v rytmu 1:2 nebo 1:3. Stropní trámy velkého sálu v patře jsou vynášeny druhotně vloženými táhly.