dům

Nárožní dům čp. 221 se nachází na severní straně náměstí Míru a východní straně Nerudovy ulice. Jedná se o zděnou patrovou stavbu na obdélném půdoryse, s mansardovou střechou krytou červeně natřeným plechem. Zadní část úzké parcely je zastavěna zděným patrovým přístavkem s plochou střechou a malým dvorkem. Dnes má dům nátěr je ve starorůžové barvě, architektonické články jsou bílé. Hlavní (jižní) štítové průčelí je v přízemí i patře tříosé. Dům stojí na omítaném soklu, fasáda je členěna kordonovou římsou bez profilace a profilovanou korunní římsou, oddělující patro a mírně převýšený štít. Parter je novodobě upraven, s úzkými prosklenými dveřmi ve střední ose a po stranách s výlohami. Okna v patře jsou ve špaletách, rám má poutec, dělící okno na dolní dvoudílnou a horní jednodílnou část. Okna jsou rámována šambránami s jednoduchou profilací a podokenní římsou. Štít je po stranách lemován jednoduše profilovanou římsou. Ve spodní části štítu se nacházejí dvě okna, obdobná oknům v patře (pouze o něco menší), stejně rámovaná. Ve vrcholu štítu je kulaté čtyřtabulkové okénko, rámované profilovanou šambránou se zvýrazněným hlavním klenákem. Uprostřed štítu je mezi okny, v jejich horní úrovni, umístěn reliéf sedícího psa. Západní průčelí, členěné vysokým odstupněným soklem a korunní římsou, je v přízemí pěti a v patře osmiosé. V přízemí je v první ose zprava úzký, stlačeným obloukem zakončený vstup v hluboké špaletě, rámovaný šambránou se zvýrazněným hlavním klenákem. Dveře jsou rámové, se segmentově zakončeným nadsvětlíkem. V ostatních osách jsou šestitabulková okna ve špaletách, rámovaná stejně jako okna v patře jižního průčelí; ve 2. ose zleva byl původní okenní otvor rozšířen směrem dolů, dnes jsou v něm umístěny provizorní plechové dveře. V patře jsou stejná okna i stejně rámovaná jako v patře jižního průčelí. K severnímu štítovému průčelí přiléhá patrový přístavek s pultovou střechou. Štít je pobit červeně natřeným plechem. Přístavek má v přízemí na východní straně do dvorku zazděné klenuté oblouky, v patře severní strany do dvorku se nachází velké okno, dělené do mnoha tabulek, pocházející patrně z konce 19. století. Na stranách do dvorku vystupují z koruny zdiva ozdobná zhlaví krokví pultové střechy. Dvorek odděluje od sousední parcely zeď z pískovcových kvádrů; nižší, omítaná, pískovcovými deskami krytá zeď uzavírá parcelu na severní straně. Východní stranou přiléhá objekt k vedlejšímu řadovému domu.