dům

Nárožní dům čp. 253 se nachází na severní straně náměstí Míru, na západní straně Nerudovy ulice. Jedná se o zděnou omítanou budovu na obdélném půdoryse, zastřešenou dvěma rovnoběžnými sedlovými střechami (s hřebeny kolmými na hlavní jižní průčelí), krytými šedým eternitem (dříve břidlicí), s oplechovaným úžlabím. Dům je štíty orientován do náměstí. Omítka je hladká, barevnosti světlého okru, plastické prvky (šambrány, římsy) jsou světle hnědé. Hlavní (jižní) průčelí je v přízemí tříosé, v patře šestiosé. Fasáda je členěna jednoduše profilovanou kordonovou a korunní římsou. Ve střední ose v přízemí se nachází stlačeným obloukem zaklenutý vstup, rámovaný šambránou bez profilace. Dveře jsou novodobé, prosklené. V obou krajních osách jsou stlačeným obloukem zaklenutá široká okna ve špaletách, novodobá, zdvojená, trojdílná, šestitabulková, dělená v horní třetině, rámovaná stejně jako vstup. Jejich šambrány dosahují dole úrovně terénu. Šambrána okna vpravo má zvýrazněný hlavní klenák s datem 1800 a iniciálami GH; mezi písmeny je symbol kotvy. Okna v patře jsou dvojitá, dvoukřídlá, šestitabulková, ve špaletách, rámovaná šambránami bez profilace. Štíty jsou svisle bedněné na sraz, bednění má tmavě hnědý nátěr. Ve spodní úrovni štítů jsou čtyři jednoduchá šestitabulková okna, po dvou stejných oknech je i v obou vrcholech štítů. Východní průčelí (do uličky) je v přízemí trojosé a v patře čtyřosé, členěné kordonovou a korunní římsou. V přízemí se v první ose zprava nachází stlačeným obloukem zaklenutý vstup, rámovaný šambránou bez profilace. Ve dvou dalších osách jsou okna, stejná jako v přízemí jižního průčelí, rámovaná šambránami a podokenní římsou, obojí bez profilace. Šambrána okna vlevo má zvýrazněný hlavní klenák s iniciálami GH, mezi nimiž je symbol kotvy. Okna v patře jsou stejná jako okna v patře jižního průčelí, pouze okno v 2. ose zleva je slepé. Severně od domu je proluka; stával zde dům čp. 252, který byl při přestavbě v 70. letech 20. stol. zbořen - dosahoval téměř až k říčce Kamenici. Severní průčelí je nečleněné, v pravé části patra se dvěma novodobými dvoudílnými okny a ve štítu s novodobým, na šířku položeným okénkem. K přízemí vpravo přiléhá novodobý přízemní přístavek. Na západě k domu přiléhá sousední řadový dům. V jihovýchodním nároží budovy se nachází místnost s valenou klenbou se střídavými pětibokými výsečemi. Ostatní prostory dnešní cukrárny jsou plochostropé. Bývalý hostinec „Adler“ s pozoruhodnou dvojhřebennou konstrukcí střechy a vysokým dvojštítem. Tvořily ho původně dva domy, které splynuly teprve po roce 1843 v jeden stavební celek. Dnešní podoba stavby je replikou z osmdesátých let 20. století. Nad bočním vstupem se nachází klasicistní výzdobný prvek - znamení kotvy s iniciálami GH a letopočtem 1800.