dům " U modrého lva"

Řadový dům čp. 209 se nachází na východní straně náměstí Míru, při jeho severovýchodním koutu. Jedná se o zděnou, omítanou dvoupatrovou budovu na obdélném půdoryse, situovanou do náměstí okapovou stranou, se sedlovou střechou krytou pálenými taškami. Na západní straně jsou ve střeše dva výrazné nové široké vikýře s trojúhelnými štíty; vikýře mají po dvou oknech. Hlavní (západní) průčelí je čtyřosé, členěné omítnutým soklem, profilovanou kordonovou římsou v úrovni mezi přízemím a 1. patrem, a zakončené profilovanou korunní římsou. Vstup je ve druhé ose zleva. Dveře jsou novodobé, dřevěné, s nadsvětlíkem, s historizujícím klasicistním tvaroslovím. Vlevo od vstupu se nachází zdvojené čtyřkřídlé, v horní čtvrtině poutcem dělené okno a vpravo na šířku dvou os obdobné široké pětidílné okno na způsob výlohy. Otvory v přízemí jsou rámovány šambránou bez profilace. Pod kordonovou římsou je mezi dveřmi a výlohou umístěna obdélná kamenná deska s dnes již téměř nečitelným nápisem majuskulou a s heraldickým renesančním tzv. polským modro červeně polceným štítem, v němž je pod zlatou pětihrotou hvězdou zlatou střelou prostřelená černá (původně asi stříbtná) škorně (toto domovní znamení je dle literatury spojováno se ševcovskou živností, ale také se znakem rodu Schausteinů). Pravděpodobné znění nápisu (dle porovnání znění, uváděného literaturou, s dnešním stavem po restaurování): “GREGOR : (erb) VATER / GERECHTEN (erb) ERBEN : DAS . LAN[D] / EN . EWIGLICH : DARINNEN . PSA[LM]”. Jedná se o verš žalmu (37,29). Nad štítem je letopočet: “1 . 5 . 7 - 9 :”. V patrech je po čtyřech dvojitých, čtyřkřídlých, čtyřtabulkových, v horní třetině poutcem dělených oknech, situovaných po dvou u sebe (2+2). Okna jsou ve špaletě, rámovaná šambránou, v 1. patře s jednoduchou suprafenestrou; suprafenestra je vyplněna obdélným zrcadlem a zakončena přímou nadokenní profilovanou římsou nesenou dvojicí konzol. Jednoduché podokenní římsy jsou neseny drobnými obdélnými konzolkami a spojeny ještě průběžnou plochou pásové bankálové římsy. Okna 2. patra jsou bez suprafenestry, pouze s přímou nadokenní římsou a s jednoduše profilovanou průběžnou podokenní římsou. Nátěr fasády je po obnově v roce 2000 okrový, sokl v tmavším tónu, architektonické články jsou bílé. Zadní (východní) průčelí do dvora je novodobě upraveno, s patrovým přístavkem (který však patří k sousednímu domu čp. 208), nové jsou i výplně otvorů. Ve východní části dvora je přízemní užitková budova pod plochou střechou.