dům

Dům čp. 340 stojí ve východní části historického jádra města, úředně na severní straně východního konce náměstí 28. října, ve skutečnosti však spíše na severozápadní straně severovýchodního konce Pražské ulice, která za mostem pokračuje jako ulice Dukelských hrdinů a dále jako silnice směrem na Liberec a Rumburk. Jedná se o zděný cihelný patrový podsklepený dům s půdním polopatrem postavený na obdélném půdoryse, okapovou stranou orientovaný ke komunikaci, se sedlovou střechou krytou osinkocementovými šablonami (původně šindelem). Objekt stojí na omítaném soklu, který má na severovýchodě značnou výšku, neboť terén se zde prudce svažuje k řece. Dům má hladkou omítku opatřenou dnes odlupujícím se šedým stříkaným břizolitem. Hlavní (jihovýchodní) průčelí je sedmiosé, rozdělené mělkým rizalitem s nízkým trojúhelným štítem na 2 + 3 + 2 osy. Štít rizalitu rámuje římsa, uprostřed se nachází kulaté čtyřtabulkové okénko. Půdu dále prosvětluje sedm menších kulatých jednotabulkových okének v půdní nadezdívce. Průčelí je zakončeno profilovanou korunní římsou. Hlavní vstup s novodobými dveřmi je v ose průčelí. Ve všech ostatních osách jsou dvojitá okna ve špaletách, rám má poutec, dělící okno na horní jednodílnou a spodní dvoudílnou část. Pouze okno ve 2. ose v přízemí je dnes zazděno a vedle něho vpravo je proraženo úzké okénko. Severovýchodní štítové průčelí je nečleněné, v přízemí a patře tříosé, ve štítu dvouosé. Okna jsou stejná jako v hlavním průčelí. Štít je zakončen profilovanou římsou. Stejnou podobu má jihozápadní štítové průčelí; ve vrcholu štítu je navíc kulaté půdní okénko. V soklu se nacházejí dvě zamřížovaná okénka, osvětlující prostor sklepa. Na dvorní (severozápadní) straně domu se na celou šířku průčelí nachází zděný patrový přístavek, bez půdního polopatra, krytý plochou střechou a rozdělený původně středním schodišťovým rizalitem s trojúhelným štítem na dvě stejně velké části - stavbou přístavku rizalit vlastně zanikl, protože přístavek je s ním v jedné rovině. Rizalit má dvě okenní osy, ve štítě jedno okno a v úrovni mezipodesty mezi přízemím a sklepem dveře s okénkem vlevo. Po stranách rizalitu úzká okna, pouze v pravo v přízemí chybí. Přístavek má v přízemí i patře severovýchodního průčelí jednu okenní osu; průčelí je v přízemí zdobeno v omítce provedenou bosáží. Jihozápadní průčelí přístavku je obdobné. Na přístavek navazuje dále na severozápad obdélná dvorní budova (na st.p.č. 16/5), využitá dnes jako penzion s restaurací. Pozemek (zahrádka) na jihozápadní straně domu čp. 340 je oplocen ozdobným z části kovaným plotem s litinovými sloupky osazený na podezdívce z pískovcových kvádrů. Do dvora se vstupuje bránou se dvěma ozdobnými klasicistními pískovcovými pilíři, zakončenými hlavicemi s trojúhelníkovými štíty. Vpravo od brány je branka s menším jednodušším klasicistním pilířem. Brána s brankou se nachází na st.p.č. 16/3 a 16/4.