1574786729 - socha sv. Josefa s Ježíškem na podstavě
socha sv. Josefa s Ježíškem na podstavě
Barchov
Barchov
sloup se sochou

Barokní socha z doby po roce 1725 uprostřed intravilánu obce. Významný doklad barokního sochařství.

dějiny

Hodnotné sochařské dílo východočeského baroka z doby po r. 1725. Socha vhodně doplňuje prostranství návsi, ze čtyř soch v obci byla vytipována jako nejhodnotnější.

2005: výborný, po restaurování

popis

Socha představuje stojícího světce v životní velikosti, na trojdílném kamenném podstavci, umístěném na jeden kamenný základový stupeň. Podstavec má v podstatě křížový půdorys s lehce konkávně vykrojeným čelem (a zády) , jehož rohy jsou opět podobně vykrojené. Hladký sokl podstavce ukončen shora jednoduchou profilací. Dřík, ve spodní části tumbovitě rozšířený, je zdoben reliéfními listeny, na bocích rostlinnými závěsy. Na čelní straně pod římsou je reliéfní korunovaný alianční znak donátora (majitele zdejšího zámku). Přímá profilovaná římsa nese profilovaný sokl , na němž stojí vlastní socha. Světec je znázorněn jako prostovlasý vousatý muž v haleně s přehozeným pláštěm, který v náručí na pravé ruce drží malého Ježíška. Rozměry: podstavec: sokl – 70x70cm, v.48 cm, dřík 90 x 70, v. 100cm, římsa 52 x 52, v. 20 cm, socha v. 170 cm.

• Kód CZ 170, Barchov, ves, Barchov, Hradec Králové, Královéhradecký kraj