socha sv. Rosálie na podstavě

Socha světice, sv. Rosálie na pilíři, je umístěna v areálu Lepařova gymnázia, čp. 30 v Jičíně. Na profilované nízké kamenné čtvercové základně o rozměru 60 cm je posazen štíhlý kvádrový sokl o rozměru 36 x 36 x 90 cm výšky, po stranách s rytými zrcadly a šestiřádkovým versálkovým rytým textem na čelní straně (socha orientována k severu, směrem do nádvoří): S. / ROSALIA / CAESAREI / SEMILARII (?) / GICZINII / PATRONA / 1704 /. Zvýšený sokl s obvodovou páskou je ukončen přesahující kvádrovou římsou se zkosenými nárožími, která je sedlovitě ukončena a završena spodním plintem. Na čtvercovém nízkém plintu o rozměru 39 cm je umístěná socha světice, sv. Rosálie. Podživotní figura (výška 125 cm) je zobrazena v kontrapostu, s nakročenou pravou nohou, levou ruku ohnutou v předloktí a položenou na srdci, pravou rukou přidržuje na boku dlouhou řízu sahající až na zem, přes ní má oděnou kratší, ke kolenům sahající tuniku se širokými rukávy, lemovanou na spodním okraji ozdobnou páskou. Okolo beder světice šerpa, kterou má zavázanou vpředu na uzel s dlouhými konci. S ramenou volně splývá na paty bohatě zřasený plášť, sepnutý pod krkem kulatou ozdobnou sponou. Na hlavě, kterou má sv. Rosále mírně natočenou k pravému rameni s pohledem upřeným do strany, spočívá věnec z růží. Celková velikost objektu činí 265 cm. Materiálem světlý pískovec.