městský dům - býv. vodní mlýn

Situace: Mlýn je situován na náhonu z Podolského potoka, mezi zámeckým parkem a Pokorného ulicí, na předměstí poblíž hřbitovního kostela Zvěstování Panny Marie. Objekt se skládá z přízemní obytné části souběžné s uliční frontou a z kolmého křídla mlýnice orientovaného na parcele hloubkově. Proti mlýnici uzavírá třetí stranu úzkého dvorku drobný hospodářský objekt. Voda bývala přiváděna korytem náhonu od západu, kde dosáhla požadovaného převýšení, přes dvůr vedly údajně již jen dřevěné vantroky k vodnímu kolu na horní náhon. Odvodní kanál vedl opět do potoka. Na indikační skice stabilního katastru je znázorněno dvojí složení, nedochovalo se však žádné, také původní vodní soustava již není dochována, v terénu zůstal jako součást zahradní úpravy jen fragment kamenného koryta náhonu. Mlýnice: Patrový objekt zděný převážně z opuky, v nároží při náhonu armovaný pískovcovými kvádry, velmi úsporně omítaný, obílený. V jednom z kvádrů je vyryta ryska s letopočtem 1876, na jiném vročení 1860. Sedlová střecha s krátkým přesahem do dvora je kryta eternitovými šablonami na původní šindelové krytině. Podélná nádvorní stěna je v jižní části mlýnice rozšířena výrazným ústupkem, v severní části v patře naopak ustupuje. (Nestejné tloušťky stěn mohou indikovat druhotnost úpravy, starší kombinaci zděné a roubené části). Ryze utilitární členění nestejnými okenními a dveřními otvory ve výsledku vytváří malebnou kompozici. Velikost a poloha oken odpovídá potřebě osvětlení jednotlivých částí interiéru: drobné okénko vede do úzké šalandy, velká okna do prostoru mlýnice. Vstup ze dvora je pravděpodobně (podle provedení) druhotně zřízen v 2. pol. 19. století. V podstřeší je na zdivu uložen roubený věnec, na kterém leží stropní trámy s přesahujícími, rovně seříznutými čely. Na užším čele stavby jsou dvě okna v patře, neboť k přízemí přiléhala lednice s koly. Jedno z oken je upraveno ze vstupu, vedoucího ke kolům. Valbová střecha zde má stále ještě větší přesah. K podélnému zadnímu průčelí přiléhal historicky ještě nevelký obdélný objekt neznámého určení, patrný na mapě stabilního katastru (hypoteticky lze předpokládat další technické zařízení na vodní pohon, např.pilu). Z něho zůstaly zachovány jen fragmenty kamenných obvodových zdí na výšku přízemí (patro mohlo být bedněné) a v jeho šířce je stěna mlýnice v obou patrech pouze bedněná, s provizorními okny a dveřmi z 2. pol. 19. století. Sklep: zděný z opuky, včetně přístupového schodiště a klenby. Vstupní schodiště se stupnicemi z dřevěných fošen vede z prostoru mlýnice úzkou sestupnou, segmentově zaklenutou šíjí, do jediného prostoru sklepa. Má obdélný půdorys s kratším čelem orientovaným do ulice a valenou klenbu půlkruhového průřezu. Zdivo je režné, na klenbě s originálními otisky šalování. V čele segmentová nika a nad ní větrací průduch do fasády. Podlaha zanesena blátem. Na dveřích do sklepa použit obrácený zámek ještě pozdně barokního typu. Obytná část: Z 1. pol. 19. století, zděná z opuky, opatřená druhotně na uličním průčelí tvrdými omítkami z 20. století; střecha sedlová, krytina z pálených tašek bobrovek na husté laťování. Objekt v okapové orientaci vychází v dispozičním řešení patrně ze staršího funkčního členění na obytnou část mlýna s chodbou do mlýnice, dále na průjezd do dvora a za ním další obytné prostory s pokojem a kuchyní, tedy v poloze, kde u venkovských usedlostí bývá výměnek. Všechny prostory jsou plochostropé, v kuchyni zachováno komínové těleso v původní poloze. Uliční průčelí reflektuje dispoziční uspořádání: průjezd uzavírají dvoukřídlá původní vrata výplňové konstrukce, vlevo od nich vstup do chodby s dvoukřídlými původními výplňovými dveřmi a proskleným nadsvětlíkem. Pokoj vpravo od průjezdu je osvětlen dvěma obdélnými špaletovými okny, s vnějšími křídly členěnými do „T“; místnost před mlýnicí má již široké trojdílné okno z 2. pol. 20. století. Z původního členění fasády se zachovala jen profilovaná římsa a omítaný sokl. Střešní rovinu nad průjezdem doplňuje původní větrací vikýř tvaru volského oka. Fasáda do dvora má původní bílenou vápennou omítku, se soklem vyznačeným okrovým nátěrem. Vjezd do dvora je opatřen již nepůvodními, nehodnotnými vraty, původně mohl být i otevřen. Vedle vlevo je okno do kuchyně, které má zachováno starší vnitřní křídla (členění do 6 tabulek) a novější vnější, s členěním do T.