děkanství

Někdejší dvůr čp. 1 v Praskolesích s bývalým sídlem děkana karlštejnské kapituly se rozkládá v SZ části obce u mostu přes Červený potok. Rezidence, situovaná na vých. straně dvora, je jednopatrová dvoukřídlá budova. Hlavní křídlo je severní, ke kterému se připojuje krátké křídlo východní, které na jihu navazuje plynule na východní trakt hlavního křídla. Východní trakt je zastřešen valbovou střechou, zbytek hlavního křídla pak střechou sedlovou o stejné výšce hřebene. Hlavní vých. průčelí je pětiosé s nepravidelným rozvržením okenních otvorů v rytmu 2-2-1. Okna rámují šambrány profilované lištou, pod vrstvou omítky v přízemí jsou patrná pískovcová ostění. V patře se dochovala v líci osazená, ven otevíravá klasicistní okna. Fasádu ukončuje korunní římsa výrazné profilace barokního charakteru. V patře dvorní fasády východního křídla je zazděné okno s kamenným ostěním se štítkem ve středu nadpraží s monogramem. W.V.D.C. Po stranách štítu je římskými číslicemi vytesaný letopočet ANO MDCCX. Nad severním vchodem do patra domu je v omítce vyryt novodobě provedený monogram F.F.P.C. D.C. s letopočtem 1823. Na jižním boku severního křídla je dřevěná pavlač. Další detaily fasád se nedochovaly, pouze místy je pod novodobou omítkou možné sledovat zbytky hlazené omítky s vápennými nátěry. Předmětem ochrany je budova rezidence čp. 1.