mariánský sloup

Základ dvoustupňový vycházející z půdorysu podstavce, spodní stupeň betonový shora zešikmený, na půdorysu kříže s tupými vnitřními úhly. Kruhový pískovcový obrubník. Masivní podstavec na půdorysu čtverce s nakoso postavenými nárožními rizality s vnějšími stranami vypuklými. Podstavec členěn soklem a římsou. Na rizalitech plastické svislé psaníčkovité útvary. Na soklu na Z straně: Opraveno L.P. / 1902. Na podstavci uprostřed sloup na vlastním čtyřbokém podstavci s vyžlabenými nárožími. Čtyřboký podstavec členěn soklíkem a s římsou. Římsa na V straně překryta rokají. Na všech čtyřech stranách nápisy v zrcadlech, všechny s chronogramy 1717. Na V straně: ILLIBATAE / DEI PARAE / AC / PATRONIS / SVIS / NIMBVRGA / PONIT. Na S straně: AVSTRIACAE / DOMVS / SCEPTRIS / FAVE. Na Z straně: VRBS / DEFENSA / MANES / ISTOQVIA / FVLTA / COLOSSO / ES. Na J stran# jižní: PESTIS / FAMIS / AC BELLI / VIRES / PIETATE / TVA / DISSIPA. Na čtvercové desce s vyžlabenými nárožími vztyčen hladký sloup kruhového průřezu, s patkou a korintskou hlavicí. Nahoře stojící P. Maria spirálovitě natočená, se sepjatýma rukama, stojí na okřídleném drakovi. Křídla draka a kruh z hvězd kolem hlavy P. Marie zlaceny. Maria hledí k SV. Kolem sloupu čtyři světci. Na SV sv. Josef s dítětem v náručí, oba se zlacenou svatozáří, na říšském jablku v ruce Ježíška zlacený křížek. Na soklíku sochy S. IOSEPHUS . Na JV poustevník pravou rukou se opírající o hůl, levou rukou drží plášť, pod který se uchyluje dvěma šípy zasažená laň, která mu líže nohu. Svatozář a šípy zlaceny. Na soklu sochy S. AEGIDIUS . Na SZ sv. Václav s praporcem v pravé ruce, levou rukou drží štít. Hrot praporce a křížek na vévodské koruně zlaceny. Na soklu sochy S. WENCESLAUS . Na JZ sv. Florián rozkročmo nad hořícím stavením, s praporcem v levé ruce, v pravici drží sklopené vědro. Hrot praporce zlacen. Na soklu sochy: S. FLORIANUS . Kolem kruhová zahrádka vymezená železným plůtkem na kamenném profilovaném obrubníku. Předmětem ochrany je mariánský sloup na příslušném pozemku.