socha Panny Marie s Ježíškem

Socha Madony se v nice nad hlavním vchodem domu čp. 76/21 na Husově náměstí. Materiál pojizerský pískovec (jemnozrnný, žlutého zbarvení). Skulptura je vzhledem k situaci pohledová, zadní část sochy nebyla prozkoumána. P. Marie je zachycena jako mladá usmívající se dívka s dlouhými dozadu sčesanými vlasy. Její pohled směřuje vpravo dolů. Socha Madony je zobrazena ve výrazném kontrapostu s uvolněnou a předkročenou pravou nohou. Splývavý dlouhý šat je vykasán nad koleno a tvoří bohatě zřasenou draperii. P. Maria drží Ježíška levou rukou a pravou se dotýká jeho nožičky. Ježíšek se pravou ručkou přidržuje matčiných šatů. Pohled Ježíška je upřen na Mariinu tvář. V Soupisu památek politického okresu Mladoboleslavského je uvedeno, že "u domu čís. 77 brána polokruhová, s římsou segmentově prohnutou a s pilastry, svrchu prejzy. Nad středem, po stranách kapličky ve skále dva lvi, na kapličce Madonna (pískovcová), na nárožích vázy, slušně komponované". Socha Madony tedy byla původně součástí výzdoby dnes již neexistující barokní brány. Kompozicí a charakterem zpracování souvisí s proslulou dílnou kosmonoských Jelínků. Památkovou hodnotu podtrhuje skutečnost, že pískovcová socha Madony vzhledem k příhodnému umístění má zachovánu kompletní autorskou modelaci. Původní umístění skulptury není známo. V současnosti je pozice sochy v nice domu čp. 76 v Husově náměstí zcela vyhovující. Předmětem ochrany je socha Panny Marie s Ježíškem v nice domu čp. 76.