kostel sv. Mikuláše

Přibližně orientovaný zděný venkovský kostel stojící nad potokem v severní části obce Vlkovice, při cestě vedoucí do Heřmanic u Oder. Kostel byl postaven převážně z cihelného, místy ze smíšeného zdiva. Jedná se o jednolodní stavbu podélného půdorysu, s užším přímočaře ukončeným presbytářem se seříznutými nárožími, završenou sedlovou zvalbenou střechou. Ze vstupního průčelí vyrůstá dvoupatrová věž, zakončená jehlancovou střechou vrcholící makovicí s křížem. Druhá makovice, s korouhvičkou a datací 1804, připevněná do hřebene střechy akcentuje závěr kostela. Ze severu k presbytáři přiléhá podélná sakristie s valbovou střechou. Na střešních konstrukcích jednotlivých částí stavby je položena plechová krytina. Vstupnímu průčelí dominuje široký jednoosý rizalit. Ve středu rizalitu se nachází vpadlá obdélná plocha, v ní vsazen kamenný pravoúhlý portál, nad ním přímá profilovaná římsa opticky vynášená dvojicemi plochých konzolek. Nad římsou se v omítce rýsuje příčně obdélné parapetní pole, vyplněné jednoduchými, symetricky rozmístěnými geometrickými motivy. Parapetní pole ukončeno přímou profilovanou podokenní římsou, která vynáší velké podélné okno lemované šambránou. Plášť věže pojednán horizontálními články (ploché soklové pásy, profilovaná kordonová a korunní římsa), které odpovídají vnitřnímu rozdělení na patra. Dolní patro věže na vstupním průčelí prolomeno kruhovým oknem. Zvonové patro na všech stranách otevřeno vysokými půlkruhově ukončenými okny, nad kterými jsou v omítce modelované kruhy. Okna obou pater rámována šambránami, v kompozici plochy po stranách doplněna reliéfními podélnými rámci. Boční fasády symetrické tříosé, členěné průběžným soklem a profilovanou korunní římsou. Na jižní fasádě v levé krajní ose nad sebou prolomena dvě pravoúhlá okna rozdílné velikosti, osvětlující boční prostory vložené do nároží stavby. Okna dřevěná, s pevným sloupkem, k němuž se dovírají dvě křídla, členěná do tabulek, zavěšená na zapuštěných závěsech se zaoblenými konci. V obvodové zdi lodi proražena dvě podélná dřevěná okna s pevným křížem a čtyřmi křídly, členěnými do tabulek, zavěšenými také na zapuštěných závěsech s oblými konci. Kolem okenních otvorů dochováno článkoví: podokenní římsy s čabrakami zdobenými historizujícími motivy (zubořez, oválné terče s volutami), profilované šambrány, paprsčité motivy a čtvrtkruhy v plochách vyzděných záklenků. Okno stejného typu včetně výzdoby vsazeno do jižní stěny presbytáře. Pod oknem situován vstup se segmentovým záklenkem. Na severní fasádě osazena okna totožná jako na jižní, ovšem bez výzdobného aparátu. Krajní okno severního průčelí osvětlující schodiště na kruchtu je dřevěné čtyřkřídlé, zavěšené na vnějších kovaných závěsech, k pevnému kříži přitahované obrtlíky. Nad ním umístěné okno vedoucí na schodiště do podkroví je menší velikosti, dřevěné dvoukřídlé, segmentově ukončené, zavěšené na vnějších kovaných závěsech, k pevnému sloupku rovněž přitahované obrtlíky. Hlavní vstup do kostela vložen do kamenného portálu s ušima, profilovanou lištou a klenákem zdobeným reliéfní rozetou. V ostění jsou na vnějších kovaných pásových závěsech zavěšeny dvoukřídlé dřevěné dveře, chráněné novodobou kovovou mříží. Konstrukce dveří dvouvrstvá, na pohledové straně prkna šikmo skládána na osu dveří, zámek novodobý.