soubor domů

Soubor domů č. p. 3 a 4 se nachází v historickém jádru města Rumburk na nároží třídy 9. května a ulice Nerudovy. Svým umístěním na křižovatce dvou významných ulic historického jádra města má též důležitou urbanistickou pozici Dům čp. 3 je umístěn na rohu Nerudovy ulice a třídy 9. května. Jde o zděný dvoupatrový objekt na půdorysu písmene „L“. Nárožní budova je vyšší, s náročně provedenou fasádou. Obě uliční průčelí jsou trojosá, s arkýřem s balkónem ve střední ose prvního patra. Fasády jsou opatřeny štukovou výzdobou ve stylu „art deco“. Dům čp. 4 je představitelem typu menšího zděného patrového městského domu. Má hodnotnou neorenesanční fasádu, na níž jsou stejně jako u sousedícího domu čp. 3 – uplatněny prvky stylu „art deco“.