židovský hřbitov
Rychnov nad Kněžnou
Vamberk
Jánova
židovský hřbitov; hřbitov
baroko; klasicismus; neoslohy

anotace

Areál velmi dobře dochovaného hřbitova židovské náboženské obce Doudleby s nejstaršími náhrobníky z 18. století.

dějiny

Nemovitá kulturní památka areál židovského hřbitova ve Vamberku je tvořena pozemkem hřbitova se souborem asi 200 náhrobních stél a zděnou ohradní zdí vymezující hranice hřbitova a současně i hranice chráněného areálu.

popis

Areál židovského hřbitova se nachází na severním okraji města, na hraně terénu svažujícího se v jižním směru k řece Zdobnici. Areál je tvořen pozemkem hřbitova se souborem přibližně 200 kamenných náhrobních stél a zděnou ohradní zdí vymezující pozemek hřbitova a současně určující hranice areálu. Z původního přízemního zděného vstupního objektu v západním úseku ohradní zdi jsou dnes neúplně zachovány již jen obvodové stěny. Počátky židovské obce ve Vamberku sahají do 17. století.