dům

Dům č. p. 75 je posledním domem osady vlevo při silnici do Rychnova. Jedná se o patrový trojdílný dům na obdélném půdoryse, podélně orientovaný ke komunikaci, se zděným přízemím a roubeným patrem (nelze však vyloučit, že se v některé části přízemí /západní průčelí světnice?/ pod omítkou neskrývá roubená konstrukce), sedlová střecha s námětky je kryta pálenými taškami (převážně bobrovka). Světnice na nízké omítané podezdívce tvoří levý díl domu, líc jejího zdiva předstupuje ve všech průčelích o cca 0,5 m před líc roubení patra. Vstupní průčelí je obráceno k východu. Na šířku síně a celé pravé chlévní části z průčelí vystupuje pavlač, nesená pískovcovými konzolami. V přízemí první dvě osy zleva náležejí oknům světnice. Tato okna jsou osazena v mělkých špaletách, dvojitá, dvoukřídlá dvoutabulková, rámovaná jednoduchými vpadlými šambránami a podokenními římsami. Ve třetí ose zleva se nachází pravoúhlý vstup v portálku. Dveře, osazené ve špaletě, jsou rámové konstrukce, dvoukřídlé, symetrické, se čtyřmi výplněmi (vyšší horní výplně jsou zdobeny obdélným polem s vegetabilním ornamentem). V ose vpravo od vstupu je okno (obdobné jako okna světnice), vpravo od okna jsou garážová vrata (vzniklá rozšířením původního vstupu do chléva), rámovaná jednoduchou vpadlou šambránou. V posledních dvou osách vpravo jsou okenní otvory na šířku (téměř čtvercové) v ostění, s dvoukřídlými čtyřtabulkovými výplněmi osazenými ve špaletách, rámovaná stejně, jako ostatní okna průčelí. Obě okna jsou opatřena jednoduchou mříží. Zápraží je dlážděno nepravidelnou kamennou dlažbou, před hlavním vstupem pískovcovými deskami. V patře východního průčelí jsou v levé části (horní světnice) dvě dvoukřídlá dvoutabulková okna, rámovaná dřevěnou šambránou. Nad hlavním vstupem do domu se nachází vstup na pavlač v zárubni, výplní jsou svlakové dveře. Vpravo od vstupu jsou dva okenní otvory, v další ose vstup a v poslední ose zcela vpravo okno; okna na pavlač nemají šambrány. Pavlač je otevřena pěti poli, členěnými sloupky se zdobně vyřezávanými prkénky - „pásky“. Konstrukce zábradlí je bedněná na sráz s lištami, novodobá, nahoře zakončená profilovaným, zřejmě původním madlem. Jižní štítové průčelí je tříosé, okna přízemí i roubeného patra jsou obdobná jako ve východním průčelí. Štít je bedněný svisle na sráz s lištami (dolní konce prken řezané do špice), zhruba ve dvou třetinách výšky je horizontálně členěn ozdobnou lištou (uprostřed s bíle zvýrazněným letopočtem 1848). V pravé části podezdívky okénko sklepa. Západní podélné průčelí je v levé části v rozsahu hospodářského dílu a síně omítané (hladká omítka), stejně jako zdivo světnice v přízemí (hrubá omítka); pouze roubení světnice v patře je ponecháno neomítnuté. Světnici v přízemí osvětluje z této strany jedno okno, obdobné jako ostatní okna světnice včetně rámování. V patře je nad tímto oknem umístěno okno horní světnice, rovněž obdobné jako ostatní okna světnice v patře. V přízemí dále jeden téměř čtvercový okenní otvor osvětluje zadní část síně; omítaná část přízemí je jinak bez otvorů. V omítané části patra jsou pak dvě dvoukřídlá dvoutabulková okna v líci - v zárubních, z nichž pravé osvětluje horní síň. Severní štítové průčelí je v přízemí i patře omítané, zhruba v ose průčelí je v přízemí drobné okénko na šířku bez výplně, zamřížované. Štít je bedněn na sráz (bednění provedeno v relativně nedávné době), v dolní polovině štítu jsou dvě drobná okénka. Interiér bohužel nebyl v době dokumentace přístupný.