dům

Dům č. p. 158 pochází zřejmě z přelomu 18. a 19. století, má přístavby ze 2. poloviny 19. století (viz přístavba zděného zadního traktu – světničky – a příčného křídla napojeného k dvorní fasádě hospodářské části). Dům prošel i dalšími stavebními úpravami během celého 20. století (jedná se např. o předzdění fasády roubené světnice cihlami a omítnutí). Dům je patrový, podstávkový (podstávky vynášející patro jsou nyní skryty pod již zmiňovanou lícovou přizdívkou fasády roubené světnice v I. NP ), pravostranné orientace, původně tradičního obdélného půdorysu, trojdílné dispozice (světnice – síň – hospodářská část, v patře komory). Přízemí objektu je v rozsahu světnice roubené, vstupní síň a hospodářská část je zděná. Objekt je prosvětlen nepravidelně rozmístěnými na výšku obdélnými otvory, v přízemí nečleněnými. Všechna okna jsou vyrobená ze dřevěného masivu. Okna v patře jsou čtvercová, dvoukřídlá, členěná příčlí do tvaru řeckého kříže, ven a dovnitř otvíravá, v patře natřená bílým krycím nátěrem, s profilovanými bílými šambránami. Okna jsou osazena na zapuštěné jednoduché (válcovité) závěsy. Na hospodářskou část se přímo napojuje bedněná stodola rámové konstrukce. Dům i stodola mají společnou střechu, se stejnou úrovní hřebene. Objekt má sedlovou střechu se šedou eternitovou krytinou v německé diagonální skladbě.