opěrné zdi s oplocením

Opěrné zdi jsou postaveny z nahrubo opracovaných pískovcových kamenů (nikoli kvádrů), kladených při zdění do zdi obdobným způsobem jako při výstavbě kyklopského zdiva. Jejich koruny jsou opatřeny již lépe opracovanými pískovcovými deskami. První opěrná zeď (”a”) je na jižní straně přístupové komunikace. Na zdi je osazen novodobý plot z drátěného pletiva napnutého mezi sloupky z ocelových trubek a tenčí trubky, které tyto sloupky spojují. Druhá opěrná zeď (”b”) je na severní straně přístupové komunikace, na západní straně vily a sahá do výše podlahy jejího přízemí. Na západním konci se v pravém úhlu zalamuje k severu, ke čtvrté opěrné zdi, kde končí u jejího schodiště. Na této zdi je osazen původní plot (zde plnící i funkci zábradlí) snýtovaný z pásového železa. Z těchto pásů jsou vytvořena zhruba čtvercová pole, do kterých jsou vsazeny ondřejské kříže z téhož materiálu. Sloupky jsou ozdobeny přinýtovanými dvojicemi kousky pásů stočených do volut. Zdá se, že teprve později byl tento plot zvýšen navařením dalších dvou vodorovných pásů do dnešní výšky. Třetí opěrná zeď (”c”) je na severní straně přístupové komunikace, na východní straně vily a sahá do výše podlahy jejího přízemí. Na této zdi je osazen novodobý plot z drátěného pletiva napnutého na obdélná pole z ocelových prutů nesených sloupky z ocelových trubek. Čtvrtá opěrná zeď (”d”) stojí na severní straně při vile. Její západní část ohraničuje na severní straně západní část zahrady a je zde na západním konci zakončena schodištěm vedoucím ze zahrady na terasu nad ní. Na zdi a na jejím schodišti je osazen původní plot, který zde plní i funkci zábradlí. Je zhotoven stejně jako na druhé zdi (”b”), není však dodatečně zvýšen a jeho sloupky jsou bez volutových ozdob. Z terasy nad zdí je po krátkém schodišti přístupný mostek (opatřený stejným zábradlím) spojující terasu s vilou. Na východním konci se zeď čtvrtobloukem stáčí k jihu směrem před východní průčelí vily, ale zakrátko se znovu zalamuje v pravém úhlu k východu, kde asi po deseti metrech končí. Pátá opěrná zeď (”e”) je rovnoběžná se zdí čtvrtou a ohraničuje terasu nad ní na severní straně. Je jen o málo delší než vila s kaplí pod ní. Na její koruně není osazen plot.