dům

Dvoupodlažní dům vystavěný před rokem 1843 (na mapě Stabilního katastru z tohoto roku je dům č. p. 4 vyznačen ve stávajícím půdorysu, jen bez přístavku, žlutou barvou jako spalný objekt). Poloroubený dvoutraktový komorochlévní dům levostranné orientace je obdélného půdorysu. Objekt je orientován ve směru severozápad – jihovýchod. Dům spočívá na podezdívce ze smíšeného zdiva. Objekt je zastřešen sedlově, krytinou je tašková betonová krytina s vlnou, šedé barvy. Objekt je částečně podsklepený. První a druhý díl (světnice a síň) i patro jsou roubené, hliněné vymazávky spar jsou obílené. Roubený první díl (světnici) obíhají v hlavním i štítovém průčelí dvě pole podstávek. Podstávky mají barokizované sloupky s výraznou entazí. Složitě vyřezávané jsou též pásky. Přízemí je od pravé stojiny vstupu zděné a obílené. Zděný a bíle natřený je i přístavek, vpravo se napojující na objekt, přístavek je zastřešený pultově. Všechna okna jsou vyrobená z dřevěného masivu, na výšku obdélná, ven otvíravá, bíle natřená, rámovaná zelenými šambránami. Hlavní průčelí má značný přesah střešní plochy, která dříve kryla nyní již odstraněnou verandu. Vstup na verandu vedl z horní síně, místo stávajícího šestitabulkového okna. Hlavní (jihozápadní) průčelí je souměrně čtyřosé, první dvě osy v přízemí jsou okenní, vyplněné ven otvíravými okny, členěnými příčlí do tvaru latinského kříže, následuje vstup do síně s novodobými jednokřídlými, hnědě natřenými dřevěnými dveřmi, dále je na výšku obdélný otvor do chléva s mříží. Následuje na šířku obdélný otvor v přístavku pro dvoukřídlá, svisle bedněná vrata. Okna do světnice (v levé části I. NP) jsou rámována zeleně natřenou prkennou šambránou, mají dřevěný masivní parapet z fošny a konkávně vzdutý překlad nad okny. Zelené jsou i svisle bedněné jednokřídlé okenice na dvou jednoduchých závěsech. Dvoukřídlá okna v horní světnici jsou opět členěna příčlí v horní třetině výšky okna do tvaru latinského kříže. Závěsy těchto oken jsou kónické s bambulkou, dva po každé straně. Okno v horní síni je bez šambrány, šestitabulkové, na křížových závěsech. Dřevěné, zeleně natřené šambrány všech oken jsou profilované. Okno do komory je menší než ostatní okenní otvory, toto okno není nijak členěné. Následuje roubené patro přístavku, které je otevřeno nakládacím prostorem rámovaným dřevěnými zárubněmi. Štítová jihovýchodní strana je v rozsahu I. i II. podlaží překryta zděným přístavkem s výraznou pultovou střechou, opatřenou krytinou totožného typu jako je na hlavním objektu, z průčelí domu se tak uplatňuje pouze trojúhelný štít svisle bedněný palubkami a osvětlený trojicí oken situovaných do tvaru trojúhelníka v rytmu 2 – 1. Tato okna jsou na výšku obdélná, dvoukřídlá, ven otvíravá, členěná příčlí v horní třetině výšky okna do tvaru latinského kříže. Dřevěné, zeleně natřené šambrány všech oken jsou shodné, jednoduše profilované. Zadní (severovýchodní), osově nesouměrné průčelí je v patře roubené, v přízemí zděné, obílené. Vlevo se opět vyskytuje napojený přístavek. Vlevo v I. podlaží je malé okénko s mříží do chléva, vpravo okno členěné do tvaru latinského kříže, ale narozdíl od ostatních výplní usazené dál ze zděný líc a bez šambrán. Okna v roubeném patře jsou pouze dvě, totožná s okny ve štítu a v přízemí hlavního průčelí. Štítové severozápadní průčelí je v přízemí trojosé a v patře dvouosé, všechny osy jsou okenní. První okenní osa zleva vede do druhého, zděného traktu (do tzv. světničky), zbytek tohoto průčelí je roubený. Štít i patro jsou svisle bedněné s přelištováním spar. Okna v přízemí odpovídají oknům v přízemí hlavního průčelí, rovněž obě okna v patře jsou totožná s okny v patře hlavního průčelí. Obě okna v dolní části dvoupodlažního štítu jsou dřevěná, svisle obdélná, jednokřídlá, ven otvíravá, dělena horizontální příčlí na dvě půle. Horní trojúhelná část štítu je bedněná diagonálně (klasovitě) ke svislé středové liště.