krucifix

Na západním okraji města v táhlém mírném svahu , v zatáčce silnice vedoucí do Trojovic, mezi dvojicí vzrostlých stromů, je na jednom kamenném stupni postaven pískovcový krucifix . Skládá se z kamenného trojdílného podstavce o výšce cca 177 cm a kamenného kříže o výšce cca 175 cm, na němž je upevněn korpus Krista (žlutý kov nebo nátěr). Podstavec má hranolový, shora profilem ukončený sokl, na jehož lehce předstupujícím středu je mělký rámec s vykrojenými rohy. Dřík podstavce má nevýrazná boční křídla, dole volutovitě rozšířená, na jeho přední straně v rytém rámci nápis: „ConsILIo et InDVstrIa patrIs ConstantInI Berann proMotorIs P.G.“ , na zadní straně ve vystupujícím rámci nápis: „BeLLo fInIto pIetas DoMInII pro hoLoCaVsto erIcIt.“ (Chronogram 1763). Profilovaná římsa ukončující podstavec nese tvarovaný sokl kříže s trojlistým zakončením ramen a baňatým rozšířením v patě. Ze zadní strany kříž zpevněn železným pásem.