dům

Dům č.p. 45 stojí ve východní části bývalé vsi, v zahradě ohraničené ulicemi Za sadem a Kosmonautů. Jedná se o patrový, převážně roubený objekt, se zděnou částí přízemí a zděným přístavkem na jihovýchodní straně. Dvouosé jihozápadní průčelí (přední štítové) v dolní části chrání kamenný sokl. Přízemí i patro, vynesené na jednoduchých podstávkách je roubené. V přízemí jsou v líci dvě dvoukřídlá dřevěná okna v dřevěném rámu, každé křídlo je v horní třetině rozděleno jednou vodorovnou příčlí. Okna v patře jsou rovněž v dřevěném rámu. Levé okno je dvoukřídlé, s křídly dále nečleněnými, v rámu pravého okna je výplň z plexiskla s napodobenou svislou příčlí, imitující členění na dvě křídla. Obě okna jsou v líci. Průčelí završuje trojúhelný štít, pokrytý ozdobně vyskládanou břidlicí. Všechny tři strany štítu lemuje pás z obdélných šablon, podobný vodorovně odděluje horní část. V dolní části štítu jsou vedle sebe tři půlkruhové pásy z obdélných šablon – střední půlkruh je širší a vyšší než postranní – a v horní pak jeden půlkruhový pás. Ostatní plochu vyplňují drobné šablony tvaru kosočtverce (v dolních třech půlkruzích), zubořezu (v horním půlkruhu) a šupin (ve zbývajícím prostoru). Nad středním půlkruhem v dolní části štítu jsou dvě malá obdélná nedělená okénka. K domu se na pravé straně napojuje přízemní zděný přístavek. Jeho jihozápadní průčelí je dnes bez otvorů, s obdélným zazděným oknem patrným pod omítkou. Přístavek je kryt střechou domu, protaženou až nad přístavek. Vznikl zde tak malý štít tvaru pravoúhlého trojúhelníka, rovněž pokrytý břidlicí - jeho strany jsou lemovány pásem z obdélných šablon, zbylá plocha je vyskládaná šablonami tvaru šupin. Severozápadní průčelí (vstupní) je v přízemí pětiosé, v patře tříosé. Přízemí je z části roubené (světnice), větší – předstupující - část je zděná (síň a zadní díl domu). Také toto průčelí má kamenný sokl se zbytky omítky. Roubená část je dvouosá - jsou zde stejná okna, jako v přízemí jihozápadního průčelí. Patro je zde vyneseno na dvou podstávkách. V ose přízemí třetí zprava se nachází vstup, dnes opatřený druhotně zhotoveným zádveřím z překližek a s pultovou střechou protaženou na dva sloupky, vymezující další krytý prostor. Ve zbývajících dvou osách zděné části přízemí jsou v líci opět obdobná okna – dřevěná dvoukřídlá, v dřevěném rámu, s každým křídlem rozděleným v horní třetině vodorovnou příčlí na dvě části. Roubené patro je pouze trojosé. V pravé ose (nad osou první zprava v přízemí) je dřevěné dvoukřídlé šestitabulkové okno v dřevěném rámu, ve střední ose (zhruba nad vstupem do domu) podobné, avšak pouze jednokřídlé, členěné do kříže na čtyři tabulky. V levé ose je okno podobné, jako v ose pravé, avšak křídla již nemá dále členěna na tabulky. Všechna tři okna jsou v líci. Jihovýchodní průčelí po celé délce domu vyplňuje pětiosý zděný přízemní přístavek. V levé části přístavku je v líci dřevěné dvoukřídlé šestitabulkové okno s parapetní římsou. Ve střední části jsou další dvě osy – úzké okenní otvory s dřevěným rámem. V levém z nich je vnitřní jednokřídlé šestitabulkové okno, vnější okno chybí. Druhé úzké okno je zabedněné překližkou. Na pravé straně přístavku jsou v líci dvě dřevěná okna v šambráně. Levé z nich má vnější okno nedělené, vnitřní je dvoukřídlé šestitabulkové, pravé okno – o něco širší – má pouze vnitřní křídla, každé opět rozdělené na tři tabulky. Severovýchodní průčelí (zadní štítové) má zděné přízemí a roubené patro. Přízemí je bez otvorů, v patře je na levé straně v líci malé dřevěné dvoukřídlé okénko, situované těsně pod štítem. Štít je i na této straně pokryt ozdobně vyskládanou břidlicí. Schéma výzdoby je stejné, jako na štítě předním s dvěma rozdíly – místo dvou bočních půlkruhů v dolní části jsou zde pouze čtvrtkruhy a vnitřní plocha horního půlkruhu není složena ze zubořezových, ale šupinatých šablon. I v tomto štítu jsou dvě malá nedělená okénka. Na levé straně průčelí je zděný přístavek, v přízemí bez otvorů, v zděném trojúhelném štítu je malé obdélné nedělené okénko. Dům má sedlovou střechu, protaženou až nad přístavek. Ve střeše, pokryté břidlicí, jsou na severozápadní straně dva výlezy, na jihovýchodní straně pak cihlový komín. Interiér je plochostropý, s trámovými stropy s omítnutým podhledem a ve zděné části s rovnými stropy. Ve světnici v přízemí i v patře je prkenná podlaha. Patro je přístupné dřevěným žebříkovým schodištěm. Nad zděnou částí přízemí se nacházejí dvě komory, oddělené od síně hrázděnou příčkou (v zadní komoře je tato příčka zdobena ornamenty, vtlačenými prsty do vymazávky). Na půdu vede rovněž dřevěné žebříkové schodiště. Přední třetina půdy je od zbývající části oddělena prkennou stěnou. Krov je hambalkové soustavy se šikmým zavětrováním.