boží muka

Boží muka jsou umístěna před bynovským zámečkem naproti jeho hlavnímu východnímu průčelí. Zároveň se nacházejí při hlavní průjezdní silnici městskou částí, jedná se o jádro obce vytvořené kolem poplužního dvora. Sloupek stojí na rovině poblíž parkoviště a zastávky, obklopen poléhavým jehličnanem. Jde o sloupková boží muka tvořená profilovaným čtyřbokým podstavcem, toskánským dříkem sloupu a kaplicí s hlubokou čelní nikou, na které je osazen křížek. Dílo je vytvořené z pískovce, podstavec z pískovce hořického typu, kříž je kovový, zlacený. Na základové desce je osazen masivní podstavec čtvercového půdorysu, který je čtyřboký, výrazně profilovaný, rozčleněný na konvexně projmuté tělo a krycí desku s profilovanou římsou. Na něm spočívá přechodový článek - čtvercová, profilovaná patka sloupu. Na ni dosedá hladký dřík toskánského sloupu s entazí, prstencem a zjednodušenou hlavicí. Hlavice má echinus kruhový a abakus čtvercový. Sloup vynáší kaplici. Ta je čtyřboká, tři strany má pročleněné edikulami, zadní je bez niky. Edikuly jsou vroubené drobnými toskánskými polosloupy v nárožích, na jejich výrazné hlavice dosedají do půlkruhovitě vzedmuté profilované korunní římsy. Čelní nika je hlubší, boční niky mělké. Vrchol kaplice završuje čtvercový soklík křížku, posunutý z osy blíže k čelní straně. Do něj je zasazen plochý kovový zlacený křížek prostého latinského tvaru.