kaple Nejsvětější Trojice

Kaple se nachází na jižním okraji města, na malém návrší, na západní straně Lipové ulice vedoucí do Huníkova, jižně od domu čp. 451. Jedná se o drobnou výklenkovou zděnou omítanou kapli na obdélném, téměř čtvercovém, půdoryse se sedlovou plechovou stříškou, z jejíhož hřebene vystupuje pískovcový baldachýn se soškou sv.Barbory. Po stranách baldachýnu jsou dvě pískovcové piniové šišky na nízkých profilovaných soklících. Kaple stojí na nízké pískovcové neomítané podnoži, nahoře jednoduše profilované. Fasády kaple nejsou architektonicky členěny. Stavba je zakončena profilovanou korunní římsou. Na severní straně kaple je výklenek, zaklenutý valeně se dvěma úzkými vstřícnými trojbokými výsečemi. Ve spodní třetině výklenku se nachází pískovcová neomítaná mensa, zdobená reliéfní balustrádou, na níž jsou patrné zbytky nepůvodní polychromie (kuželky červené, výplně mezi nimi žlutohnědé). Na soklu reliéfní balustrády jsou pozůstatky černě malovaného nápisu: „Renoviert am 7. Mai 1…“ (letopočet nečitelný). Zadní stěnu výklenku nad mensou vyplňuje oltářní reliéf Korunování Panny Marie Nejsv. Trojicí, umístěný v profilovaném, bohatě ornamentálně páskou a palmetami zdobeném rámu tvaru kvadrilobu. Na reliéfu jsou patrné zbytky polychromie. Pod reliéfem se ve vpadlém obdélném zrcadle, rozšířeném po stranách odsazenými půlkruhy, nachází tesaný, černou barvou zvýrazněný třířádkový nápis: „ZV EHREN DER HH:DREYFAL= / TIGKEIT ALLERSELIGISTEN IVNGFR. / MARIA S. BARBARA Ao 1694“ V obou bočních stěnách výklenku se nad mensou nacházejí drobné niky, jejichž konchy vyplňuje motiv mušle. Nad výklenkem je v ose umístěný pískovcový hlavní klenák, ornamentálně zdobený volutou s reliéfním akantem, pod ní ovocným festonem a po stranách boltci. Klenák je ukončen profilovanou římsou, na niž dosedá oválná akantová kartuš, vyplňující vrchol štítu kaple. V kartuši je tesaný třířádkový nápis: „CHRIST / IAN / LVNA“. (Luna bylo údajně jméno českokamenické rodiny, které patřil dům čp. 270 na náměstí a mnoho polností, též v okolí kaple – viz MNEC 41, 1918, s. 142). Na vrcholu kaple je čtyřboký pískovcový baldachýn. Tvoří jej podnož, na níž stojí čtyři hranolové sloupky, zdobené na všech stranách zrcadly. Zrcadla na severní straně (v hlavním průčelí) jsou zdobena akantovým motivem. Na sloupky dosedá čtvercová profilovaná hlavice, nesoucí čtyřbokou pískovcovou stříšku. Stříška je směrem vzhůru konvexkonkávně prohnutá; zdobena je volutami a akanty. Do vrcholu stříšky je osazen kovaný patriarší kříž, který byl nově zhotoven při obnově kaple v letech 1996-1997. Baldachýn kryje asi 50 cm vysokou pískovcovou sochu sv. Barbory. Stojící světice má hlavu lehce skloněnou k pravému rameni, pravou rukou drží kalich, levou si přidržuje šat. Kalich stojí na vrcholu válcové věže, umístěné po pravém boku světice. Na hlavě má světice mosaznou korunku, nově zhotovenou při restaurování sochy v roce 1996-1997. Na soše jsou patrné zbytky polychromie. Z oplocení kaple, které lze vidět na starších snímcích, se dochovala pouze pískovcová podezdívka a stupeň v místě, kde bývala branka. Na podzim roku 2001 bylo oplocení obnoveno.