kostel Nejsvětější Trojice

Ve středu náměstí stojí orientovaná trojlodní bazilika s trojboce uzavřeným presbytářem s ochozem a kaplemi (s oratořemi po stranách v patře), dvojicí věží v západním průčelí. Na nárožích převyšujícího patra má kostel pilastry s ionisujícími hlavicemi. Okna obdélná, zakončená polokruhově. Střecha hlavní lodě byla krytá břidlicí, nyní stejně jako boční lodě taškami. Nízké stanové střechy věží byly pokryty prejzy. Na jejich vrcholech vztyčeny plechem pobyté vížky. E x t e r i é r : Západní průčelí : trojosé, střední osa tvoří rizalit. Boční osy tvoří věže, které mají nad soklem přes 3 patra lisenový rámec se štukovým zrcadlem. Pilastry toskánské, mezipatrová římsa. V lisénovém rámci ve 4. patře okno obdélné se segmentovým záklenkem, štukovou šambránou s uchy, nad ním kruhové hodiny. Podstřešní římsa, stanová střecha s osmibokou lucernou , cibulová báň s makovicí a křížem. Na střední ose v přízemí je kamenný portál vstupu s uchy, segmentovou římsou, nad ním v supraportě kříž s. IHS 1820 - 1832. Průčelí završeno křídlovým štítem a trojúhelným tympanonem, ve cviklech stojí rokokové vázy, ve vrcholu štítu kamenný kříž. Jižní průčelí : V 1. ose věž, která má v přízemí pravoúhlý portál s kamenným ostěním vstupů, výš - viz západní průčelí. Hlavní loď člení 4 osy, nad pultovými střechami bočních lodí 4 čtvercová okna do segmentů (3 vedou do lodi, 1 do oratoře), v přízemí okno se šambránou. Východní průčelí : závěr kostela utváří konkávně prohnutá zeď jednopatrového ochozu. Vchody na ochoz mají obdélná kamenná ostění, vchod na střední ose je slepý. Pětiboký presbytář vystupuící nad ochoz je také konkávně zprohýbán. Fasáda je členěná vysokými pilastry vyrůstajícími z kamenného soklu, profilovanou římsou a slepými okny presbytáře s hlubokými špaletami. Okna ochozu obdélná, mnohatabulková. Severní průčelí : viz. jižní Střecha nad lodí je sedlová, nad presbytářem je sanktusník. Věž osmiboká s lucernou, cibulovou bání, makovicí a křídlem, nad bočními loděmi je střecha pultová. Zdivo : kamenné, měkká vápenná omítka.