dům

Dům čp. 86 stál na historickém jižním předměstí České Kamenice, na západní straně Lipové ulice. Byl situován v přední – k ulici přiléhající – části úzké protáhlé parcely, jejíž zadní část tvoří zahrada. Dům je patrový, štítem orientovaný do ulice, se sedlovou střechou krytou na jižní straně břidlicí a na severní živičnou lepenkou. Obvodové stěny přízemí a patra tvoří roubená trámová konstrukce (vazba na rybinu) osazená na kamenné podezdívce a v přední části na obvodovém zdivu polozapuštěného dvoutraktového sklepa, do kterého je umožněn přímý vstup z ulice (dnes jsou zde osazena novodobá vrata). Přízemí je atypicky dvoudílné s přední obytnou dvoutraktovou částí a zadní provozně komunikační částí (síň a původní kuchyně). Vstup do síně je tradičně z bočního (zde severního) průčelí, dále ze štítového průčelí ze zahrady; síň je schodištěm propojena se sklepem. Vnitřní nosné zdi a příčka v přízemí jsou převážně cihelné z pálených, zčásti i nepálených cihel, částečně roubené. Patro je tvořeno tradičně třemi díly se střední síní na celou šířku domu. Zadní komorový díl je trojtraktový se středním chodbovým traktem. Příčky patra jsou hrázděné. Krov sedlové střechy je konstrukčně archaický, hambalkový s centrální rámovou stolicí, zavětrovanou ondřejskými kříži. Východní štítové průčelí obrácené do ulice je čtyřosé, roubení je kryto bedněním z horizontálně ložených prken, napodobujícím kvádrování. Svislá prkna na nárožích imitují sloupky. Okna jsou dvojitá, dvoukřídlá, šestitabulková, s „bambulkovými“ či vnějšími (převážně vnitřní křídla) závěsy, rámovaná dřevěnými profilovanými šambránami a podokenní římsou. Bedněný štít je pobit plechem. Spodní patro půdy prosvětlují dvě jednoduchá dvoukřídlá šestitabulková okna, horní patro pak dvě drobná kulatá okénka. Do sklepního prostoru vedou z ulice dva dveřní a jeden široký okenní otvor. V severním podélném průčelí je v přízemí na pravé straně hlavní vstup s dveřmi osazenými v rámu. Dveře jsou rámové konstrukce, pravé, dovnitř otvíravé, s nadsvětlíkem, v němž je osazena ozdobná mříž. Vlevo od dveří osvětluje síň jednoduché dvoukřídlé okno, osazené venkovními křížovými závěsy. V patře jsou v jižním průčelí dvě okna: jednoduché jednokřídlé čtyřtabulkové okno v líci je osazeno ve střední části průčelí a osvětluje síň, jednoduché dvoukřídlé šestitabulkové okno vpravo nad vstupem osvětluje severní komoru. Na východní straně je roubení kryto bedněním z horizontálně ložených prken. K severní části zadního štítového průčelí byl druhotně přistavěn přízemní cihelný přístavek, se střední chodbičkou, vedoucí do zahrady, a se skladovacími prostorami a suchým záchodem po stranách chodby. Přístavek má pultovou střechu krytou plechem. Jižně od přístavku je v přízemí osazeno široké dvojité okno. V patře je v ose průčelí patrná zárubeň otvoru dveří, kterými se vstupovalo na pavlač. Se zrušením pavlače sem bylo druhotně osazeno okno. Vpravo od tohoto okna je sdružené okno do jižní komory, jehož výplně jsou jednoduché, v líci, dvoukřídlé, příčlí dělené v horní třetině na čtyři tabulky. Okno s obdobnou výplní osvětluje severní komoru. Jižní podélné průčelí je bez otvorů. Všechny místnosti mají trámové záklopové stropy. V přízemí v předním traktu (světnice) a síni a v síni patra jsou prkna záklopu kladena na sraz s krycími lištami, v patře kromě síně jsou záklopová prkna zapuštěna na přesah. Jižní místnost v zadním traktu v přízemí má bedněný podhled, omítaný na rákos. Podlahy jsou vesměs prkenné, pouze v síni přízemí se nachází kamenná dlažba. Dveře jsou vesměs rámové konstrukce, kromě dveří do severní komory v patře a dvou dveří na půdě, které jsou svlakové. Sklepní místnosti jsou plochostropé, podlaha je dlážděná.