bývalý chudobinec

Bývalý chudobinec čp. 350 stojí na severní straně Tyršovy ulice, asi 300 m západně od Tržního náměstí (dnes náměstí Míru). Jedná se o zděný, hladce omítnutý, plně podsklepený patrový objekt, na obdélném půdorysu, pod sedlovou střechou krytou tzv. frankfurtskými taškami z ocelového pozinkovaného plechu. Před středem hlavního jižního podélného průčelí je dvouramenné představené schodiště. Průčelí jsou členěna pískovcovými architektonickými články: vodorovnými - hlavní, kordonovou a bankálovou římsou a svislými články - příporami na nárožích a dalšími čtyřmi na hlavním, jižním průčelí, které se tím dělí na 1 + 2 + 1 + 2 + 1 okenní osu. Obdélná okna mají gotickým způsobem profilované špalety a v přízemí podokenní a v patře nadokenní římsy. Tyto architektonické články jsou z jemnozrnného pískovce. Nahoře profilovaný pískovcový sokl budovy se kolem sklepních okének zalamuje nahoru. Omítka v přízemí má pásovou bosáž. Hlavní jižní průčelí je sedmiosé, členěné jak výše uvedeno, uprostřed má neogotický pískovcový sedlový portál s dvoukřídlými rámovými částečně zasklenými dveřmi s malým nadsvětlíkem. Přístupné jsou po dvouramenném pískovcovém představeném schodišti s kovaným železným zábradlím, neseným pískovcovými sloupky. Prostor pod jeho hlavní podestou je osvětlen a odvětrán kruhovým okénkem s kružbou. Nad portálem v patře je velké lomené okno kaple, s kružbou (se třemi kvadriloby nad třemi jeptiškami), v jehož parapetu je ve špaletě osazená obdélná deska s nápisem: “DŮM SV. RODINY”, dříve tam býval nápis: “STÁTNÍ STATEK / n. p. ČESKÁ KAMENICE”. Nad oknem je lomená nadokenní římsa s kraby. Přípory po stranách jsou ozdobeny fiálami a nad těmito prvky je nad hlavní římsou malý stupňovitý štítek vyzděný z pískovcových kvádrů. Západní a východní štítová průčelí mají ve všech podlažích v ose po jednom sdruženém okně, přičemž okna na jižní straně jsou slepá. Ve stupňovitém štítě je sdružené trojdílné okno. Zadní severní průčelí je devítiosé, přičemž tři střední osy patří schodišťovému rizalitu. Okna rizalitu a v přízemí mají jednoduché pouze okosené pískovcové šambrány, dole doplněné podokenními římsami. V rizalitu okna od mezipodesty mezi přízemím a patrem mají zalamovanou nadokenní římsu, která je na úpřilehlých stranách průčelí římsou bankálovou. Okna ve 3. ose rizalitu (celkově v 6. ose) jsou slepá, ale pod nimi jsou menší okna čtvercová - jsou od místností, které nemají popdlahu v úrovni mezipodest, ale v úrovni běžných podlaží. Na mezipodestu mezi přízemím a suterénem vedou dvoukřídlé dovnitř otvíravé levé rámové dveře o šesti výplních osazené v jednoduchém pískovcovém ostění. Po stranách dveří okna bez šambrán, pouze s okosenými špaletami, to na východní straně je zamřížované a na západní straně slepé. Z interiérů vyniká kaple v patře a schodiště s gotickými kružbami prolamovaným zábradlím. Místnosti jsou většinou plochostropé, chodby mají valené klenby, zpravidla se styčnými trojúhelníkovými výsečemi. Ve sklepě jsou valené segmentové klenby, u větších místností sklenuté do segmentových pasů. Vestibul je zaklenut křížovou klenbou do pasů (vše zaklenuto tudorským obloukem!) a v jeho východní stěně je umístěna pamětní mramorová deska stavebníka s českokamenickým znakem ve vrcholu a s nápisem gotickým písmem: “Dem hochherzigen / Stifter / dieser Zufluchtsstätte / für obdachlose Arme, / Herrn / Franz Preidl, / zum dankbaren / Andenken / die Stadtgemeinde / Böhm. Kamnitz. / Den 28. Septbr. / 1872. // Den 28. Septbr. / 1880.”.