evangelický kostel

Kostel je jednolodní orientované stavba s lodí na obdélném půdoryse s delší osou orientovanou ve směru západ-východ, ke kterému na východě přiléhá odsazené pravoúhlé presbyterium s chórovou věží a sakristií po jižní straně. Loď je zastřešena sedlovou střechou se zděným štítem po severní straně věže na východě a valbou na západě. Po jižní straně věže je jižní střešní rovina přetažena až na sakristii, kde je na východě ukončena valbou. Věž kryje zvoncová střecha. Střechy pokrývají břidlicové plotny, kladené na koso ve stoupajících řadách do tzv. rámů. Západní, vstupní, průčelí je prolomeno v ose umístěným obdélným dveřním otvorem s půlkruhovým záklenkem a vyplněn je dvoukřídlými dřevěnými rámovými dveřmi. Otvor je opatřen ústupkovým portálem s dvěma ústupky, přičemž stranu kolmou na průčelí vnějšího ústupku zdobí zalamovaný trojúhelný pásek, stranu rovnoběžnou s průčelím zadního ústupku pak zdobí zubořez. Ke vstupu vede široké schodiště, neboť práh vstupu je umístěn až na úroveň soklu průčelí. Po stranách vstupu je pak prolomeno po jednom obdélném převýšeném okenním otvoru s půlkruhovým záklenkem a jednoduchou plochou šambránou. Okna jsou horizontálně dělena dvěma železnými pásy do třech polí, která jsou zasklena kruhovými terčíky spojovanými olovem s mezilehlými projmutými trojúhelníčky. Průčelí je uvozeno prostým soklem a zakončeno jednoduše profilovanou korunní římsou. Valbu sedlové střechy prolamuje v ose vikýř s termálním oknem děleným vertikálně dřevěným rámem do třech polí. Jižní průčelí se rozpadá do třech plánů. Přední plán, jižní průčelí lodi, je prolomeno pěti obdélnými převýšenými okenními otvory s půlkruhovými záklenky a jednoduchými plochými šambránami. Okna jsou horizontálně dělena třemi železnými pásy do čtyřech polí, která jsou zasklena kruhovými terčíky spojovanými olovem s mezilehlými projmutými trojúhelníčky. Průčelí je uvozeno prostým soklem a zakončeno jednoduše profilovanou korunní římsou. Oba prvky přecházejí i na sakristii. Střední plán, jižní průčelí sakristie, je v ose prolomeno obdélným dveřním otvorem s půlkruhovým záklenkem, který je vyplněn jednokřídlými dřevěnými rámovými dveřmi. Vstup je opatřen ústupkovým portálem s jedním ústupkem, jehož hmota částečně předstupuje před průčelí. Nad portálem je umístěn kruhový okenní otvor s plochou šambránou. Zadní plán, jižní průčelí chórové věže, je na výšku přízemí a prvního patra zakryto sakristií. Druhé patro je prolomeno dvojicí obdélných okenních otvorů s jednokřídlými nečleněnými okny. Třetí patro prosvětluje kruhový okenní otvor s plochou šambránou, které je vyplněno dřevěným oknem děleným horizontálně rámem do dvou polí. Poslední čtvrté zvonové patro je od třetího odděleno třemi ústupky ve hmotě zdi. V ose je prolomeno převýšeným obdélným zvonovým otvorem s půlkruhovým záklenkem, které je vyplněno žaluziemi v dřevěném rámu děleném do tvaru písmene „T“. Otvor je umístěn do vpadlého pole rámovaného širokými lizénami odsazeními od nároží. Věž vrcholí jednodušeji profilovanou korunní římsou. Severní průčelí je dvouplánové. Přední plán, severní průčelí lodi, je shodné s předním plánem průčelí jižního. Zadní plán, severní průčelí chórové věže, je na výšku přízemí a patra prolomeno značně převýšeným obdélným okenním otvorem s půlkruhovým záklenkem a plochou pásovou šambránou. První patro je od patra druhého odděleno ústupkem ve hmotě zdi. Zbývající patra věže jsou shodná s jižním průčelím věže. Východní průčelí se rozpadá do tří plánů. Přední plán, východní průčelí chórové věže, je v přízemí prolomeno obdélným dveřním otvorem s půlkruhovým záklenkem s plochou pásovou šambránou a jednokřídlými dřevěnými dveřmi s nadsvětlíkem. V patře nad vstupem je umístěn obdélný okenní otvor s půlkruhovým záklenkem s plochou pásovou šambránou. Výplň tvoří jednoduché dřevěné okno dělené poutcem v jedné třetině odshora na horní půlkruhové pole zasklené obdélnými na výšku kladenými tabulkami do olova a na spodní dvoukřídlé pole zasklené opět obdélnými na výšku kladenými tabulkami do olova v pěti řadách po třech. Výše položená patra jsou shodě řešena s předchozími průčelími. Střední plán, východní průčelí sakristie, je v ose plomeno obdélným okenním otvorem s půlkruhovým záklenkem, které je zaskleno obdélnými na výšku kladenými tabulkami do olova v pěti osmi po pěti s obvodovým odsazeným barevně pojatým páslem. Zadní plán východní průčelí lodi, se uplatňuje pouze po pravé /severní) straně věže a neprostupuje jím žádný otvor. Loď je zaklenuta valenou klenbou,s vrcholnicí rovnoběžnou s delší osou kostela, která zasahuje až do krovu. Jižní a severní stěna lodi je vertikálně členěna čtyřmi pilastry do pěti polí s okenními otvory. Západní část zaujala za vstupem tribuna, na východě je loď spojena s presbytářem vítězným obloukem s půlkruhovým záklenkem. Presbytář je zaklenut polovicí kupolové klenby, sakristie je plochostropá.