dům

Dům č.p. 153 je jednopatrový řadový objekt na obdélném příčně orientovaném půdorysu s jihovýchodním dvorním rizalitem. Objekt kryje sedlová střecha s hřebenem rovnoběžným s hlavním průčelím. Krytina střechy je plechová. Hlavní, severozápadní, průčelí směřující do náměstí má v patře osm okenních os od východu v rytmu 1-1-2-1-3. V přízemí je pod pátou osou od východu prolomen vstup lemovaný po východní straně dvojicí a po západní straně trojicí výkladců. Západní trojice výkladců s novodobými výplněmi vznikly snížením parapetů původních obdélných okenních otvorů, jako jsou v patře. Východní dvojice širokých výkladců mají dřevěné novodobé výplně. Vstupní obdélný dveřní otvor s přístupovým dvouramenným schodištěm je vyplněn jednokřídlými novodobými dveřmi. První čtyři okenní otvory od východu mají novodobé výplně. Zbývající otvory mají dřevěná dvoukřídlá ven a dovnitř otvíravá okna. Křídla vnějších oken jsou nečleněná, křídla vnitřních oken jdou členěna příčlemi do třech tabulí, z jichž prostřední tabulka východního křídla je otvíratelná. Výjimku tvoří pouze páté vnitřní okno od východu, jehož křídla jsou členěna pouze jednou příčlí v jedné třetině od shora na dvě tabule. Nad každým okenním otvorem patra se pak nachází vždy dvojice malých čtvercových otvorů, které odvětrávají prostor polopatra. Průčelí je uvozeno prostým soklem a vertikálně členěno průběžnou parapetní římsou okenních otvorů patra a ukončeno je jednoduše profilovanou římsou korunní. Půdorys přízemí je trojdílný se střední průběžnou chodbou. Po levé straně jsou z chodby přístupné prostory původně určené pro podnikání. Po pravé straně pak prostory pravděpodobně obytné, všechna na celou hloubku dispozice. Z chodby vlevo vystupuje kamenné schodiště do patra. Centrálně umístěná a přístupná ze síně vpravo je černá kuchyně s původním řešením dýmného komína. Druhé novější tahové komínové těleso je v levé části domu. Všechny prostory přízemí jsou zaklenuty plackovými, nebo valenými klenbami s výsečemi. Obchodní prostor vlevo byl dodatečně rozdělen příčkou na obchodní část a sklad. Podlahy jsou novodobé ze slinutých dlaždic. Základní dispozice se opakuje v patře s tím, že horní síň je v části do náměstí kratší o další obytnou místnost. Všechny prostory jsou plochostropé s trámovými stropy.