dům

Zděný, podsklepený dům č. p. 107 uzavírá na západní straně Jakubské náměstí a jeho jižní štít těsně přiléhá ke kryté chodbě, která spojuje kostel sv. Jakuba se zámkem. Třípodlažní budova je postavena v nerovném terénu, který se směrem k severozápadu prudce svažuje. Z tohoto důvodu byla k východnímu průčelí připojena kamenná terasa, díky které je dům z této strany pouze dvoupodlažní. Vnitřní prostor terasy je klenutý a využívaný jako skladiště, horní část je zatravněna a tvoří malou předzahrádku. Fasády domu jsou upravené hrubou cementovou omítkou okrové barvy, střecha je sedlová krytá plechovou šablonou. Hlavní, západní průčelí obrácené do Lipové ulice je desetiosé členěné v rytmu 4 – 1 – 4 – 1. Mělký rizalit ukončeným segmentovým štítem zvýrazňuje pátou vertikální osu. Svislá krajní osa na pravé (jižní) straně je oddělena od ostatních širokým lizénovým pásem. Shodné lizény zvýrazňují také severní nároží a okraje ryzalitu. Horizontálně je fasáda rytmizována soklem a v úrovni 2. a 3. podlaží dvěma širokými parapetními pásy, které vymezují podélná vpadlá pole. Třetí podlaží je členěno řadou slepých arkád, rozdělených segmentovým štítem rizalitu na dvě části. V přízemí jsou v 1., 2., 4. a 7. ose zleva prolomeny čtyři okenní otvory, které mají novodobé jednokřídlé rámy. Dvě levé krajní osy jsou zasazené v široké mělké nice a mají obdélný tvar, zbývající dvě okna jsou menší a čtvercová. Šestou osu zleva tvoří nově proražený vchod s jednokřídlými, rámovými dveřmi, které jsou v horní části prosklené. Vstup je podobně jako všechna okna v přízemí chráněný kovanou mříží. Okenní otvory v 1. patře jsou prolomené ve 3., 4., 5., 6., 8., 9., 10. ose zleva a mají dvoukřídlé rámy, pouze osa rizalitu je osazená jednokřídlým rámem. Druhé patro je členěno čtyřmi téměř čtvercovými okénky proraženými v 1., 2., 5. a 6. ose zprava. Jejich okenní rámy jsou dvoukřídlé a čtyřtabulové kromě pravé krajní osy, která je chráněná pouze kovanou mříží. Severní štítové průčelí je třípodlažní, členěné třemi vertikálními osami. Horizontálně je fasáda rytmizována dvěmi průběžnými podokenními římsami a v úrovni 2. podlaží složitě profilovanou kordónovou římsou. Průčelí je ukončeno bedněným štítem se dvěma větracími otvory, který je pobitý plechovými pláty. Pravá krajní osa v přízemí je osazená dvoukřídlými, segmentově ukončenými dveřmi s proskleným záklenkem. Zbylé dvě okenní osy mají rozdílnou velikost i typ okenního rámu. Malé okénko ve střední ose má jednokřídlý, čtyřtabulový rám a je zasazené v obdélné nice. Tento výklenek má stejné rozměry jako druhý okenní otvor osazený jednokřídlým, nečleněným rámem. Všechny osy v přízemí jsou zabezpečené jednoduchými kovanými mřížemi. První patro je v krajních osách prolomeno dvěma okny s nečleněnými, dvoukřídlými rámy, naopak trojice oken ve 2. patře je osazena dvoukřídlými, šesti tabulovými rámy. Okenní otvory v obou patrech rámují profilované štukové šambrány. Východní průčelí je pouze dvoupodlažní a na jižní straně je k němu připojený zděný přístavek, který je přístupný kamenným portálem prolomeným v jeho severní zdi. Východní stěna přístavby je členěná dvěma nikami, které jsou segmentově zaklenuté. Fasáda v druhém plánu je rytmizována shodně s hlavním průčelím širokými lizénovými pásy a řadou slepých arkád v úrovni 2. podlaží. Přízemí domu je prolomeno ve 3. a 5. ose zprava dvěma okny s dvoukřídlými rámy, 7. a 9. osa zprava je osazena jednokřídlými, rámovými dveřmi, 8. osu zprava zabírá úzké okénko. Další okenní otvor s dvoukřídlým, čtyřtabulovým rámem je proražený v 1. patře v 9. ose zprava.