dům

Dům čp. 27 F stojí zhruba v centru vsi, na severní straně průjezdní komunikace. Jedná se o patrový trojdílný (resp. čtyřdílný) dům na obdélném půdoryse, s roubenou světnicí a patrem, sedlová střecha s námětky je kryta betonovými taškami. Síň a hospodářská část jsou zděné, čtvrtý díl domu tvoří stodola na výšku obou podlaží, která má rámovou svisle s přelištováním obedněnou konstrukci. Světnice na vysoké kamenné omítané podezdívce tvoří levý (jihovýchodní) díl domu, její roubené stěny mají na všech třech stranách podstávku s hladkými sloupky a pásky. Roubení má zámkovou vazbu. Hlavní vstupní severovýchodní průčelí je šestiosé; v přízemí první tři osy náleží oknům světnice, ve 4. ose se ve zděné části nachází vstup, ve zbývajících dvou osách okna s jednoduchým kamenným ostěním. Vstup je rámován omítaným portálem s ušima a kapkami, lemovaným lištou. Na zvýrazněném hlavním klenáku na překladu je ryté pole s iniciálami, číslem popisným a datací: “NZ / No27 / 1824”. Dveře jsou rámové, jednokřídlé, se čtyřmi výplněmi ze šikmo a kosmo ložených prkének. Vlevo při vstupu je nevhodně umístěn novodobý široký cihelný sloupek nejasného účelu. Jihovýchodní štítové průčelí je čtyřosé, trojúhelný štít je bedněný na sraz s lištami, dělený ozdobně vyřezávanou, horizontální, červeně natřenou lištou, zhruba ve dvoutřetinové výšce štítu; spodní část je dále obdobnnými lištami dělena vertikálně na střední obdélné a dvě krajní trojúhelná pole, horní část štítu pak vertikálně uprostřed na dvě trojúhelná pole. Ve spodní části štítu se nacházejí dvě čtyřtabulková okénka, rámovaná dřevěnými šambránami z ozdobně vyřezávaných prkének. V horní části štítu je dvojice kulatých větracích okének. Zadní podélné (jihozápadní) průčelí je v přízemí vpravo členěné dvěma poli podstávky s okny, náležejícími roubené světnici; dvě okna jsou rovněž v roubené části patra nad světnicí. V rozsahu síně a hospodářské části probíhá v patře krytá, na sraz s lištami bedněná pavlač, osvětlená trojicí vedle sebe umístěných šestitabulkových oken, rámovaných ozdobně vyřezávanými dřevěnými šambránami. Ke spodní části pavlače přiléhá přízemní, cihelný, omítaný, na jižní straně obedněný přístavek s pultovou střechou, dvoukřídlými dveřmi, třemi dvoukřídlými šestitabulkovými okny a malým okénkem na severní straně. Nízký přístavek rámové obedněné konstrukce, sloužící coby kůlna, je přistavěn ke světnici, díky klesajícímu terénu je jeho plochá střecha v úrovni parapetů oken světnice. V bedněném štítu severozápadního štítového průčelí (stodola) se nacházejí dvě jednoduchá okénka. Okna v přízemí v roubené části jsou vesměs dvojitá, dvoukřídlá, čtyřtabulková (dělená příčlí v horní třetině), rámovaná jednoduchou dřevěnou šambránou a zdobnou dřevěnou podokenní římsou. Okna v patře jsou šestitabulková dvoukřídlá s pevnou horní dvoutabulkovou částí, rámovaná jednoduchou dřevěnou šambránou. Interiér nebyl v době dokumentace přístupný.