dům

Dům č. p. 26 F stojí v dolní (severní) části obce, vpravo od komunikace z České Kamenice. Jedná se o patrový trojdílný dům na obdélném půdoryse, podsklepený, s kamennou podezdívkou, s roubenou světnicí a patrem; roubení v přízemí je v současnosti omítnuto, v patře obedněno. Síň a hospodářská část jsou zděné. Světnice tvoří levý díl domu; její roubené stěny měly původně podstávku s ozdobně vyřezávanými sloupky a pásky; pole podstávky byla vyzděna (zda se podstávka dochovala pod omítkou nebylo ověřeno). Sedlová střecha s námětky je kryta plechem, v ose vstupního průčelí se nachází vikýř s ozdobně vyřezávanými konstrukčními prvky. Vstupní průčelí je obráceno k severovýchodu. Je pětiosé (v patře nyní čtyřosé); v přízemí dvě osy vlevo náleží oknům světnice, ve třetí ose zleva se ve zděné části nachází vstup, ve zbývajících dvou osách okna v mělkých špaletách, rámovaná šambránami s uchy a kapkami. V těchto oknech jsou osazeny typově barokní mříže. Vstup je rámován pravoúhlým portálem s ušima a kapkami, lemovaným lištou a při patkách sloupků zdobeným volutami. Překlad měl původně ve štuku zvýrazněný „hlavní klenák“, který nesl iniciály F.D. a letopočet 1792 („klenák“ dnes chybí; tento údaj převzat z předchozího evidenčního listu, zpracovaného 1.8.1967 Ivanem a Věrou Jirousovými). Dveře jsou novodobé, laťové se skleněnou výplní. Jihovýchodní štítové průčelí je tříosé, trojúhelný štít je bedněný na sraz (bednění novodobé) se dvěma okénky. Dřevěná římsa, oddělující patro a štít, je pobita plechem (dříve šindelem). K zadnímu podélnému (jihozápadnímu) průčelí přiléhá v levé (severní) části přístavek, který nese pavlač. K severozápadnímu štítovému průčelí je přistavěna přízemní garáž, na jejíž ploché střeše se nachází terasa. Štít je oplechovaný (původně pobit břidlicí). Okna v přízemí v roubené části jsou vesměs dvojitá, dvoukřídlá, čtyřtabulková (dělená příčlí v horní třetině). Okna v patře jsou novodobá dvoudílná. Interiér nebyl v době dokumentace přístupný; na základě fotodokumentace však lze zmínit hodnotný prostor valeně zaklenutého sklepa, vystavěného z velkých pískovcových kvádrů, s pískovcovými přístupovými schody, vstupním portálkem, kamennou dlažbou a studánkou ve valeně klenuté nice. Předchozí evidenční list z r. 1967 zmiňuje trámové stropy v obytné části a valené klenby s výsečemi v části hospodářské.