dům

Dům čp. 38 stojí při jižním konci vsi, na západní straně průjezdní komunikace. jedná se o volně stojící patrový dům na obdélném půdorysu, se zděným přízemím a roubeným patrem; pravá strana domu byla ubourána a nahrazena novým přístavkem. Východní průčelí (k silnici) je opatřeno kamenným soklem, černě natřeným. Přízemí je zděné (v současné době bílé barvy) a tříosé. Osy tvoří obdélná okna, zakrytá hnědými dřevěnými okenicemi. Okna mají šambrány s hnědým nátěrem a parapetní římsu, rovněž hnědou. Patro je roubené, tvořené poměrně úzkými trámy s širokými spárami. Je také trojosé, okna v líci jsou obdélná dvoukřídlá šestitabulková, bíle natřená, s dřevěnou parapetní římsou. Mají dřevěné okenice, hnědě natřené, ozdobené malbou bílých květů. Štít je bedněný – v dolní části uprostřed svisle, v rozích a horní části klasovitě. Kraje štítu lemuje ozdobně vyřezávaná lišta. Ve svisle bedněné části štítu se nacházejí dvě obdélná nedělená okénka, lemovaná ozdobně vyřezávanou lištou. Mezi okny jsou prkenné dveře. Pod okny štítu je dřevěná, bíle natřená balustráda, tvořená patnácti kuželkami. Balustráda má nahoře ozdobnou lištu a nad ní profilovanou římsu.V horní části štítu jsou dva větrací otvory, vyřezávané do tvaru podobného čtyřlistu. Severní průčelí má vlevo v přízemí dvě okna, stejná jako v přízemí východního průčelí. Následuje vstup - prkenné jednokřídlé svlakové dveře, hnědě natřené, v dřevěném rámu. Prostor dvora před vstupem je vydlážděný kameny. Vpravo od vstupu se nachází dvoukřídlé čtyřtabulkové okno ve špaletě, bíle natřené, kryté mříží. Vpravo od tohoto okna vymezují kamenné kvádry hranice ubourání pravé (západní) části domu - tato část byla nahrazena novým přístavkem. Přízemí přístavku je zděné, hrubě omítnuté, natřené bílou barvou, s širokými prkennými vraty a vpravo od nich s dvoukřídlým čtyřtabulkovým oknem. Horní část přístavku je svisle bedněná. V roubeném prvním patře domu jsou v levé části dvě okna, stejná jako v patře východního průčelí. Mezi okny je zavěšen dřevěný krucifix s železným korpusem. Nad vstupem se nachází zapuštěná pavlač s vyřezávanými nárožními sloupky. Má zábradlí svisle bedněné ze širokých prken, spoje kryjí bíle natřené lišty. Ve stěně patra, vedoucí na pavlač, jsou prkenné dveře a tři obdélná dvoukřídlá okna (zleva). Západní průčelí (zadní štítové) tvoří režné kamenné zdivo nového přístavku a dále pak štít, vytvořený nově po ubourání původní části domu – je pokryt lepenkovými šablonami. Přístavek má pultovou střechu s lepenkovou krytinou. Jižní průčelí (levé boční) tvoří zleva přístavek a vlastní dům. Přístavek má dolní část neomítnutou, zdivo tvoří kámen a cihly. Horní část je omítnutá, bíle natřená. Na pravé straně přístavku je obdélné čtyřtabulkové dvoukřídlé okno ve špaletě, kryté mříží. Jižní průčelí vlastního domu, který je zde zapuštěný do terénu, chrání v dolní části kamenný sokl. Přízemí je zděné, vlevo má čtvercový okenní otvor (dnes vyplněný skelnou vatou), vpravo je okno s okenicí, stejné jako u východního průčelí. Patro je roubené, s dvěma okny - na levém a pravém konci průčelí - podobnými, jako v patře východního průčelí (jen levé okno má levé křídlo nedělené). Střecha domu je sedlová, krytá raženými taškami. Na střeše je cihlový komín, bez omítky.