dům

Dům č.p. 9 stojí ve stráni, na jihovýchodní straně průjezdní komunikace, zhruba ve středu vsi. Volně stojící patrový dům, zděný a roubený, na půdorysu písmene „L“. Severozápadní průčelí (přední štítové) má vysoký, hrubě omítnutý, sokl. Přízemí, původně roubené, je dnes zděné, s třemi velkými typizovanými dvoukřídlými okny. Patro je roubené, dolní trám má spodní okraj ozdobně vyřezávaný. V patře jsou dvě plastová okna s šesti falešnými tabulkami, v původních rámech. Štít je bedněný, v dolní a střední části svisle, ve cviklech, pak klasovitě - směrem od středu. Spoje jsou kryty bíle natřenými lištami. Ve štítu jsou tři okénka, dolní dvě čtyřtabulková, s ozdobnými lištami po stranách, horní je nedělené, v prostém rámu. Severovýchodní průčelí (do dvora) má opět původní roubení přízemí nahrazeno zděným, hrubě omítnutým, zdivem, v dolní části se soklem. Zprava jsou v přízemí dvě velká typizovaná dvoukřídlá okna, novodobé jednokřídlé dřevěné dveře jsou částečně prosklené. Vlevo od dveří je pak typizované nedělené okno v hluboké špaletě a dále vlevo zapuštěná zasklená elektrická skříň. Následuje další velké typizované jednokřídlé nedělené okno, rovněž v hluboké špaletě a úzké dveře do chléva. K levé straně průčelí je přistavěn novodobý přízemní zděný přístavek, zasazený do svahu. Je přístupný typizovanými dveřmi, nacházejícími se v pravé stěně přístavku. Podél této stěny vedou schody na střechu přístavku, která slouží jako terasa a je proto opatřena zábradlím z vodorovně osazených prken. První patro domu je roubené. Zprava jsou zde dvě plastová okna s šesti falešnými tabulkami, v snad původním rámu. Ve střední části se nachází částečně předstupující pavlač, bedněná ze svisle kladených prken se spoji krytými lištami. Horní a dolní okraj bednění lemuje vykrajovaná lišta, pavlač podpírají čtyři ozdobně vyřezávané sloupky. Pavlač je přístupná novými dřevěnými prosklenými dveřmi, vlevo od nich jsou v průčelí dvě veliká typizovaná nedělená okna. Levá část patra je zděná, mírně předstupující, s typizovanými dveřmi. Jihovýchodní průčelí (zadní štítové) je pravděpodobně celé zděné (manželka majitele uvedla, že jde o pouhé obezdění roubení - tento údaj, působící značně nevěrohodně, však nebylo možno bez vstupu do interiéru ověřit). Přízemí je zde díky terénu velmi nízké, působící spíš jako sokl. Jsou zde čtyři na šířku orientovaná okna ve špaletě, dělená do dvou řad po čtyřech tabulkách. V patře jsou zprava tři obdélná plastová okna ve špaletě s šesti falešnými tabulkami a plastové „francouzské“ okno s šesti falešnými tabulkami. Štít je svisle bedněný, se spoji krytými lištami. Ve štítu jsou dole dvě a nad nimi jedno malé větrací okénko. I v jihozápadním průčelí (pravém bočním) bylo roubené přízemí nahrazeno zdivem, jsou zde tři typizovaná okna. Patro je roubené, roubení zakrývají kosočtvercové šablony z blíže neručeného materiálu (pravděpodobně druh umělé hmoty). Jsou zde dvě plastová okna s šesti falešnými tabulkami, snad v původním dřevěném rámu. K pravé části průčelí je přistavěn přístavek. Levou (severozápadní) stěnu má prostou, jen ve svisle bedněném štítu je čtyřtabulkové okénko v dřevěném rámu – jediné nevyměněné okno v celém domě. V jihozápadní stěně přístavku jsou v přízemí tři osy - uprostřed nové dveře, po stranách pak zapuštěná okna, zasklená luxfery. V patře jsou dvě okna. Střecha domu je sedlová, krytá raženými pálenými taškami.