zřícenina hradu Ostrý

Dispozice hradu je trojdílná. Většinu plochy obou předních částí vyplňuje skalní hřeben, který na západní straně sledovala přístupová komunikace. V čele vlastního předhradí ji přepažuje mohutná čelní hradba. Pro nedostatek místa musely hospodářská budova se sklepem a cisterna zaujmout místo prakticky ve třetím příkopu, který odděloval předhradí od jádra hradu. V čele drobného pětiúhelného jádra se zcela zaniklým palácem na zadní straně stojí spodní část okrouhlého bergfritu, který však byl na toto místo, do prostoru vymezeného již stojící obvodovou hradbou, postaven až dodatečně. Zda mu předcházela nějaká jiná stavba není jasné. Jádro minimálně na východní a jižní straně obíhal snad dodatečný parkán. Pro zajištění plynulé komunikace v něm musel být mohutný opěrák hlavní zdi na východní straně prolomen průchodem. Přestože si hrad po celý středověk uchoval nepříliš komplikovanou podobu, byl jeho vývoj, jemuž bude třeba věnovat bližší pozornost, komplikovanější, než se doposud soudilo. Doložená vestavba bergfritu do staršího objektu není častým jevem.