dům

Dům č. p. 257 stojí na východním okraji obce, na břehu Ploučnice, vlevo při silnici do České Lípy. Jedná se o patrový dům na obdélném půdoryse, podélně orientovaný ke komunikaci, má trojdílnou dispozici se světnicí vpravo. Toto tradiční schéma je rozšířeno ještě o stodolový díl. Přízemí je zděné, patro roubené, stodůlka má rámovou obedněnou konstrukci. Sedlová střecha je na jižní straně kryta eternitem, na straně severní lepenkou. Vstupní průčelí je obráceno k jihu. V přízemí první osa zprava náleží trojdílnému oknu světnice. Ve druhé ose je pravoúhlý vstup do síně s novodobými dveřmi v kovovém rámu. Vlevo od vstupu se nachází dvoudílné okno, osvětlující prostor síně. Zdivo bývalé chlévní části mírně předstupuje před líc průčelí, jsou v něm dvě dvojitá okna, osazená v mělkých špaletách, rámovaná profilovanými šambránami. Vnější výplně jsou s poutcem (členění do „T“), vnitřní okna jsou dvoukřídlá šestitabulková. V patře jižního průčelí jsou v pravé části (horní světnice) dvě dvoukřídlá čtyřtabulková okna (dělená příčlí v polovině), rámovaná dřevěnou šambránou a podokenní římsou. Nad vstupem do síně se nachází vstup na (dnes již neexistující) pavlač v trámové zárubni (vstupní otvor je zabedněn); pavlač původně probíhala v rozsahu chlévní části a síně. V další ose je menší jednokřídlé čtyřtabulkové (příčlemi v polovině členěné) okno, osvětlující horní síň. Nad bývalou chlévní částí jsou pak dva okenní otvory s dvoukřídlými, čtyřtabulkovými, příčlemi v horní třetině členěnými výplněmi. Tato okna jsou rámována dřevěnými profilovanými šambránami a podokenními římsami. Stodolový díl má rámovou konstrukci, obedněnou na způsob záklopu, vpředu s vraty, bedněnými na sráz. Východní štítové průčelí má v přízemí novodobé trojdílné okno, v patře pak dvě dvoukřídlá čtyřtabulková okna (členěná příčlemi v horní třetině), rámovaná dřevěnými profilovanými šambránami a podokenními římsami. Štít je bedněný na sráz s lištami, zhruba ve dvou třetinách výšky je horizontálně členěn zdobně vyřezávanou lištou. Ve spodním lichoběžníkovém poli je umístěn nakládací otvor. Trojúhelníkové pole v horní špici štítu je členěné vertikální lištou na dvě šikmo, resp. kosmo bedněná pole. K severnímu podélnému průčelí přiléhá několik zděných přístavků. Veškeré výplně okenních a dveřních otvorů jsou novodobé. Ke zdivu bývalé chlévní části je přistavěn novodobý venkovní krb. K západnímu štítovému průčelí přiléhá vysoký bedněný přístavek kůlny, krytý pultovou střechou. Vlevo od kůlny je vstup do stodůlky v trámové zárubni se svlakovými dveřmi. Štít je bedněn na způsob záklopu, v ose s jedním okenním otvorem bez výplně.