vila

Jednopatrová izolovaná vila v zahradě při ulici s půdorysem do L. Interiér: přízemí - vchod z jv rohu objektu do krytého závětří, z boku otevřeného, se schodištěm ( teraco), nalevo vrýtka do zahrady, napravo vstup do objektu - do prostorné schodišťové haly ( teraco),schody dvouramenné, dřevěné, stěny obložené dřevem, okno do vých. strany trojdílné, vysoké s vitráží, jde na výšku 1,5 podlaží. Z haly se projde dozadu do chodby, k níž jsou přístupné 3 prostory, na jih obdél. ( 35,5 m?; PVC), zasedací místnost se širokými okny na jih a západ - zde je vložen vstup na lodžii ( 6,75 m?). Místo dnešní příčky zděné bude osazena shrnovací příčka a oddělí další obdél. místnost zasedací síně ( 22 m?, PVC), která se do jižní strany otevírá 3 okny v konvexním rizalitu. Z chodby je na západ vstup do obdélné klubovny s jedním oknem v průčelí záp. (19 m?, PVC), na sever je vstup do chodby menší (5 m? teraco), odtud vstup do soc. zařízení, na schody do suterénu, východ do zahrady. Vstup do další chodby (teraco, 5 m ?) se soc. zařízením a učebnou ( obdél., 21 m?, PVC) s oknem do vých. průčelí. Paro: ze schodů se vejde do haly ( 9 m?, PVC), 2 oblouky se otevírá do schodiště. Naproti vstup na schody na půdu. Nalevo od nich vstup do obdél. místnosti ( rozmnožovna, 16 m?, PVC) s oknem v záp. průčelí. Z chodby na jih se vstupuje do předsíňky (3,3 m?, PVC) a z ní do 3 místností - kanceláří. Z místnosti v JV rohu je východ na lodžii ( 4 sloupky). Z haly u schodiště je napravo vstup na chodbu, odtud na západn vchod do vestavěných místností: - čaj. kuch. a soc. zařízen, na východ vedou dveře do obdél. místnosti ( sekretariát) s jedním oknem do ulice a s průchodem směrem na sever do obdélné kanceláře s 1 oknem do ulice. Suterén: celý objekt je podsklepen, ve všech prostorách jsou valené klenby cihelné. Přístup po dvouramenném kamenném schodišti v sz. rohu. Místnosti mají na podlaze PVC, bet. mazaninu. Zdivo cihelné, tvrdá omítka. Krov - stojatá stolice dřevěná, střecha mansardová, krytina pálená. Exteriér: Východní: - v levém nároží kryté závětří do boku otevřené. Archiviolta otvoru závětří je širší než vlastní otvor pto vstupní branku, na středu je sloupek s vázou, pravou polovinu vyplňuje zděné zábradlí s plasticky členěným parapetem. Nad závětřím v patře lodžie se 3 sloupky do hlavního průčelí a 2 sloupky do jižní srany. Sloupy mají výraznou entazi, nárožní vrcholí volutovou hlavicí, ostatní listovou. Parapet lodžie je členěn na dvě pole s plastickým dekorem. Na středu průčelí jde před 1,5 patra trojdílné úzké pásové okno v mírně konvexním arkýři. Okna jsou vyplněna v horní části vitráží ( rostlinné motivy stylizované). V pravé části jsou na 2 osách okna, vpřízemí nižší trojdílné, s mřížemi ornament.; v patře vyšší trojdílná okna. Podstřešní římsa jednoduchá, silně vysazená. Pod ní sgrafito ornamentální. Kolem celého objektu obíhá kamenný sokl, v něm jsou do ulice okénka suterénu s mřížemi. Přízemí má fasádu červenou, patro žlutou. Do ulice je otočen trojúhelný štít podkroví s širokým, nízkým trojdílným oknem s plochým segmentem. Pod římsou opět ornamentální sgrafito. Severní fasáda vrcholí trojúhelným štítem, v něm v úrovni podkroví 3 okénka obdélná a půlkruh. zákl.; s plastickými vstupními suprafenestrami do půlkruhu, v bocích oken dosedají na jehlancové konzoly s deskou. V šířce oken jdou od jejich spodní hrany až do úrovně mezipatra 3 červené mírně vpadlé pásy. Ostatní plocha je žlutá. Západní průčelí je členěno na levou část užšího křídla sev.; 4 osy: v přízemí 1. a 2. osa obdélná okna soc. zařízení, 3. osa dveře na zahradu ( předložené kamenné schodiště, zděné zábradlí), na 4. ose osmitabulkové okno s vitráží, v patře na 1.,2.,4. ose okna jako v přízemí. Střední část fasády tvroří rizalit s 1 osou, v přízemí 3dílné okno, v patře obdélné ležaté okno trojdílné. Pravá část fasády ustupuje, v přízemí je předložená lodžie na 4 pilířích s pultovou střechou (dřev. krov), deskové hlavice. Do lodžie vedou dveře a okno. Pod střešní římsou probíhá sgrafito. Jižní průčelí: nalevo 2 osy v patře s obdélnými okny vysokými, v přízemí 1 ležaté obdélné ono trojdílné. Přízemí je červené, svisle žlutě pruhované, úpatro žluté. Napravo je rizalit se stříškou s pálenou krytinou, v něm 3 okna obdélná vysoká v přízemí. Při nároží je otvor s archivoltou, v něm branka na zahradu ze závětří u vstupu. ( popis I. Svobodová 1988)