dům

Dům čp. 20 stojí zhruba v centru obce, na východní straně průjezdní komunikace. Jde o volně stojící patrový dům na obdélném půdorysu, převážně roubený, se zděnou částí přízemí. Západní průčelí (k silnici) tvoří tři části (zprava): celoroubená, roubená se zděným přízemím a v ose přistavěná stodola. Přízemí roubené části chrání vysoký zděný sokl, dnes obílený. Jsou zde dvě obdélná nedělená okna v dřevěných rámech, s dřevěnou parapetní římsou (obojí zeleně natřené); okna jsou ve dvou polích jednoduché nezdobené podstávky. Zděná část má vpravo vstup do obytných prostor (celkově v ose třetí zprava) - dřevěné jednokřídlé rámové dveře, v dřevěné zárubni. Vlevo od dveří je malé obdélné dvoukřídlé okénko. Následuje další vstup – do hospodářské části domu – v kamenném portálu, natřeném zelenou barvou; před vlastními dveřmi jsou zde ještě laťová vrátka. Průčelí v této části přízemí poněkud předstupuje. Vlevo od vstupu jsou dvě čtvercová čtyřtabulková okna ve špaletě, chráněná vždy dvěma podélnými železnými pruty. První patro je celé roubené. Zprava se zde nacházejí dvě obdélná dvoukřídlá šestitabulková okna v dřevěném rámu, s dřevěnou parapetní římsou (ta je užší než u oken v přízemí) - opět se zeleným nátěrem. Následuje pavlač, velmi mírně předstupující před zděné přízemí. Celý prostor pavlače je obedněný - svisle se spoji krytými lištami (bíle natřenými). V obednění pavlače jsou tři obdélná dvoukřídlá okna s jednoduchými dřevěnými rámy. Směrem doleva od pavlače je průčelí patra rovněž svisle obedněné, bez otvorů. Zcela vlevo dům přechází ve stodolu. Ta je stejně vysoká jako dům a je s ním pod jednou střechou. Stěna stodoly je prkenná, tvořená střídavě širšími a ustupujícími užšími prkny - na způsob záklopu. Značnou část stěny vyplňují stejně provedená široká dvoukřídlá vrata, s vrátky v pravém křídle. Severní průčelí (levé boční) tvoří stěna stodoly, skládající se ze tří částí. Dolní předstupuje, rozdíl kryje prkno na způsob šikmé římsy, střední část je složena - stejně jako v západním průčelí – ze střídavě širších a ustupujících užších prken. Uprostřed této části je obdélné nedělené okno s dřevěným rámem. Horní část vyplňuje štít, opět bedněný z širších a užších prken. Ve štítě je dole obdélné dvoukřídlé šestitabulkové okno (oproti oknu ve střední části je posunuté více doleva) a nad ním pak malé obdélné nedělené okno. Na levé straně se ke stodole napojuje přístavek, bedněný stejně, jako stodola. Východní průčelí (do zahrady) tvoří zprava - svisle bedněný přístavek, zděná střední část, opět s přístavkem(?) a roubená levá strana. Ve střední části přízemí jsou dřevěné výplňové dveře se zasklenou horní výplní, vlevo od nich je pak dvoukřídlé čtyřtabulkové okno. Roubená část je patrová, v přízemí s dvojitým dvoukřídlým čtyřtabulkovým oknem v dřevěném rámu, zeleně natřeným. Patro je bez otvorů. Jižní průčelí (pravé boční) je roubené, trojosé – jsou zde okna, stejná jako v západním průčelí (levé a střední okno je nedělené), v přízemí s třemi poli podstávky. Štít kryje ozdobně vyskládaná břidlice; uprostřed je pole se čtyřmi soustřednými půlkruhy, pod ním osmilistá květina, všechny tři strany štítu lemují obdélné šablony a pod nimi pás kosočtverců. Ve štítu jsou dvě malá obdélná čtyřtabulková okna. Střecha domu je sedlová, krytá na přední straně (k silnici) eternitovými šablonami, na zadní straně (do zahrady) břidlicí. Ve střeše jsou tři čtvercové výlezy a cihlový neomítnutý komín.