dům

V západní části obce, při silnici do Vysoké Lípy, stojí dům č. p. 38. Zástavba je zde ještě poměrně těsná, nejbližším sousedem je pozemkově bezprostředně navazující starší dům č. p. 78 a protilehlý novější č. p. 121. Umístění patrového domu se zadním křídlem na úzký svažitý pozemek mezi silnicí a skálu, na podezdívku o výšce celého podlaží, je příčinou jeho dominantního působení. Dům je obrácen hlavním štítovým průčelím k východu, jižním podélným k silnici, od které má jen nevelký odstup několika metrů. Třípodlažní hmota, krytá sedlovou střechou, se skládá ze sklepního přízemí, přístupného z ulice, obytného přízemí nad ním, dostupného po jednoramenném kamenném schodišti stoupajícím podél hlavní fasády od východu a z obytného patra. Podkroví je (druhotně) zobytněné jen v přední části. Základní obdélný půdorys je rozšířen před druhým a třetím dílem domu o pavlačový rizalit s hospodářským přízemím, zápražím a pavlačí. První díl domu je naopak rozšířen dozadu směrem ke skále o patrové obytné křídlo. Za zadním štítem se ještě v úrovni sklepního podlaží napojuje pultový přístavek garáže, snad někdejší kolny či stáje. Dům má sklepní přízemí kamenné, omítané, včetně garáže. Jinak je ale celý roubený, s podstávkou v obytném přízemí, užita je ahistorická černobílá barevnost. Ke konstrukční a materiálové pestrosti přispívá pavlačový rizalit, který je v přízemí hrázděný, v obytném přízemí a patře bedněný se zalištováním. Hlavní štít, naspodu s malým podlomením, je překryt šedou břidlicí, vyskládanou do vzorců. Podobně zadní štítovou stěnu kryje šedý asfaltový šindel, pravoúhlé a šupinové břidlicové šablony ale jen imitující. Střecha je nad hlavním objemem i zadním křídlem sedlová, plechovými šablonami stříbřité barvy pokrytá. Nad obytným dílem je osazená pultovým vikýřem. Za hranou od východu k západu orientovaného hřebene vystupuje pískovcová komínová hlava. Tektoniku domu určuje skladba konstrukcí. Regionálně výjimečné je užití hrázdění v úrovni soklu pod pavlačí. Omítky jsou tedy pro sokl určující, černě zpatinované dřevo naopak pro obytná podlaží, vše vrcholí břidlicovým štítem. Z přírodní břidlice jsou vyskládány lemy štítu, vodorovné řady trojúhelné plochy, šambránové lemy oken i tři symetricky komponované půlkruhové útvary. Středy půlkruhů jsou šupinové. První díl domu má dvě okenní osy ve štítové stěně a jednu v patrovém přístavku. Dvojokno světničky je sdružené. V podélné hlavní fasádě má obytná část opět osy dvě, následuje druhý a třetí díl domu, zakrytý nesymetricky dvouosým pavlačovým rizalitem. Okna včetně prostých šambrán jsou novější, do latinského kříže dělená, bez nátěru. Jen fošnové parapety jsou zřejmě původní. Okna v kamenných zdech chrání původní zdobné mříže. Vstupní dveře v dřevěné profilované obložkové zárubni jsou dvoukřídlé. Křídla rámová, každé křídlo na dvě pole dělené, trojúhelným frontonem dozdobené.