dům

V západní části obce, při silnici do Vysoké Lípy, stojí dům č. p. 69. Poměrně těsnou zástavbu spoluutváří sousední rovněž přízemní č. p. 55, osazené východně v odstupu přibližně deseti metrů. Někdejší větší protilehlé č. p. 35 u odbočky k jihu, bylo zbořeno, nahradila ho obecní parkovací plocha. Rovinný pozemek se za zadní hranou domu ostře zvedá. Obdélný dům se sedlovou střechou je osazen okapní hranou k silnici s nevelkým odstupem na šířku oplocené předzahrádky. Na zadní straně je mezi dům a opěrnou zeď svahu ještě vměstnána přízemní pultová kůlna. Hlavním podélným průčelím se stavení obrací do veřejného prostoru k jihu, čelním štítem k východu. Na přízemí je osazeno zobytněné podkroví, o podsklepení v nízké podezdívce nevypovídají žádné otvory. Půdorys je mírně rozšířen za druhým a třetím dílem. Dům je kompletně dřevěný, roubený, s podstávkou obepínající celé tři jeho obvodové stěny. Prvky symbolizující nosnost jsou tmavozelené (podstávka, zalištování), výplně jsou černé (roubení, bednění), spáry roubení bílé. Sedlová střecha je kryta falcovanou plechovou krytinou, natřenou na červeno. Hřeben je orientován od východu k západu. Přední plochu prostupuje jediný světlík, zadní za hřebenem pískovcová komínová hlava a velký pultový vikýř nad druhým dílem. Zde a nad třetím dílem je střešní plocha přizvednuta, její přesah vytváří kryté zápraží. Výraz domu určuje rozvinutá podstávka. Její slepá arkáda je tvořena sloupky, záporkami a rozpěrami, ve štítové stěně je namísto rozpěr užita průběžná do oblouků vybraná ližina. Hrany podstávky jsou vyřezávané, kromě subtilnější a prostší podstávky zadní štítové stěny. Vyřezávaná je rovněž hrana ližiny pod předním štítem, která je součástí roubeného věnce. Dvě etáže hlavní lomenice podtrhují prkenné římsy, spodní na dřevěných vyřezávaných konzolkách, horní na vyřezávaném prkně. Spodní etáž je svisle bedněná, horní klasovitě. Zadní štít je prostší, pouze svisle bedněný. První díl má pod štítem tři okna, ve štítu dvě, z boku světnice dvě. Následuje Dveřní otvor a čtyři okna třetího dílu. Zadní stěna je bez otvorů, zadní štít má okna dvě. Šambrány oken jsou římsově profilované, jejich spodní část tvoří vždy deskový fošnový parapet. Okna jsou dvoukřídlá, do latinského kříže dělená. Pouze rozměrnější okna v zadním štítu jsou trojkřídlá, šestitabulková. Bohatě zdobené jsou vstupní dveře včetně dřevěné obložkové zárubně s iluzivním klenákem.