dům

Dům č. p. 116 je umístěn v západní části města Jetřichovice v blízkosti hlavní komunikace směrem na Vysokou Lípu. Jedná se o půdorysně obdélný objekt se sedlovou střechou orientovaný směrem S – J. K západní stěně je připojena nízká pultově zastřešená přístavba. Dům č. p. 116 stojí na výrazně obdélném půdorysu se sedlovou střechou krytou na koso kladenou šablonou. Dům má zděný druhý a třetí díl, obytný díl je roubený s podstávkou obíhající ze tří stran světnici. Arkády podstávek jsou jednoduché z nehraněných trámů se zelenou povrchovou úpravou. Roubená část je s tmavě hnědou povrchovou úpravou s bíle provedenými vymazávkami. Zděná část je bíle omítaná. Okenní otvory jsou na výšku obdélné. Výplně jsou v dřevěných profilech, dvojité dovnitř a ven otevíravé. Okenní křídla jsou v horní třetině předělena subtilní příčlí. Podkroví je převýšené využívané. Nad oblastí stropu přízemí je roubená nástavba a na ní je položen krov. Hlavní průčelí je východní okapní. Vlevo je ve dvou podstávkových polích dvouosé, následuje zděný díl se vstupními dveřmi v kamenném portálu se zdůrazněným hlavním klenákem s nápisem No. 116. Vstupní dveře jsou jednokřídlé z dřevěného masivu dělené na čtyři kazety. Následují tři okenní osy se zdůrazněnými parapety a dřevěná posuvná vrata do stodoly (kůlny). Štítové jižní průčelí je v přízemí tříosé s okny v arkádách podstávky, nad podstávkovými oblouky jsou čtyři roubené řady se dvěma (pravděpodobně slepými) okny a štít se třemi okenními otvory. Štít je obložen břidlicí do kroužených geometrických tvarů ve fialovo šedé kombinaci. Západní průčelí je doplněno o zděnou hranolovou hmotu zádveří s jednokřídlými dřevěnými dveřmi a dále o otevřenou konstrukci přístřešku vynášeného hnědými trámy s pultovou střechou a krytinou z falcovaného plechu. Ve střešní rovině jsou n této straně dva výlezové otvory a hranolový kubus komína. Severní štítové průčelí v přízemí odhaluje kvádrové zdivo a dvojici malých větracích otvorů. Zbytek plochy je bíle omítnutý. Ve štítu jsou dvě na výšku obdélná okna. Štít je svisle bedněný.